tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κριτσίνια ολικής άλεσης με ηλιόσπορους

Τους ηλιόσπορους τους αγαπώ και δε χρειάζεται κανείς να προσπαθήσει να με πείσει για να τους εντάξω στην καθημερινή μου διατροφή. Μια χούφτα ηλίοσπορους θα προσθέσω στη σαλάτα , στις ζύμες μου , στο γιαούρτι μου ή στο γάλα μαζί με νιφάδες βρώμης και λίγες σταφίδες…Η αποθέωση ωστόσο γίνεται  με τα κριτσίνια μου , τα οποία συνοδεύουν το φρούτο του “δεκατιανού” γεύματος ή το cottage cheese του βραδινού.  Είναι εξαιρετική πηγή βιατμινών , ιχνοστοιχείων και πρωτεϊνών , φυτικών στερολών και πολυφαινολών…Μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο θα μας βομβαρδίσει με λόγους που μας προτρέπουν να τα αγαπήσουμε και να τα προτιμήσουμε…Εγώ απλά μοιράζομαι την πανεύκολη συνταγούλα μου μαζί σας…Δικαιολογία καμμιά , λοιπόν…

kritsinia me hliosporoys1

Υλικά:

200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

100 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης γ.ο.χ.

1 κ.γλ. μπέικιν

1 κ.γλ. αλάτι

50 ml χλιαρό νερό

50 ml λευκό κρασί ή ρετσίνα

100 ml λάδι

Για το πλάσιμο:

1 ποτήρι νερό

1 κ.σ. καστανή ζάχαρη

1 μπωλ ηλιόσπορους

kritsinia me hliosporoys2kritsinia me hliosporoys3kritsinia me hliosporoys5kritsinia me hliosporoys6kritsinia me hliosporoys7kritsinia me hliosporoys8kritsinia me hliosporoys9kritsinia me hliosporoys10kritsinia me hliosporoys11kritsinia me hliosporoys12kritsinia me hliosporoys13kritsinia me hliosporoys14

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε σε μια λεκάνη τα αλεύρια , το μπέικιν και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το χλιαρό νερό (50ml) , το κρασί και το λάδι. Ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να πετύχουμε μια ομοιόμορφη , ελαστική κι εύπλαστη ζύμη. Την αφήνουμε για λίγο στην άκρη να ξεκουραστεί. Ρίχνουμε σε ένα ποτήρι το νερό και την καστανή ζάχαρη κι ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.  Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα ζύμης σε μέγεθος καρυδιού , το πλάθουμε σε σχήμα και μέγεθος δαχτύλου , το  βουτάμε στο ζαχαρόνερο και μετά το ρίχνουμε στο μπωλ με τους ηλιόσπορους κινώντας το ώστε να κολλήσουν οι σπόροι ολόγυρα στο κριτσίνι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία , αραδιάζοντας τα κριτσίνια σε ταψί με λαδόκολλα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για μισή ώρα περίπου. Aν τα θέλουμε πολύ τραγανά τα ψήνουμε λίγο περισσότερο. Περιμένουμε να κρυώσουν και τα τοποθετούμε σε μπωλ που κλείνει αεροστεγώς. Αν θέλουμε αντί για ηλιόσπορους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σουσάμι αναμεμιγμένο με μαυροσούσαμο ακολουθώντας κατά τ’ άλλα την ίδια διαδικασία.

Καλή επιτυχία.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...