tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Χταπόδι μελωμένο με αστεροειδή γλυκάνισο και πετιμέζι

Κάτι που συνηθίζω να κάνω συχνά τώρα τελευταία είναι όταν επιλέγω ένα υλικό σαν πρώτη ύλη για το μαγείρεμα , να πηγαίνω στο ντουλάπι με τα μπαχαρικά , να ανοίγω ένα -ένα τα βαζάκια , να κλείνω τα μάτια και να προσπαθώ να φανταστώ το δέσιμο των αρωμάτων τους…Η μέθοδος αυτή είναι αλάνθαστη γιατί η αίσθηση της όσφρησης σε συνεργασία με τη φαντασία δεν πέφτει ποτέ έξω…Στην απόφασή μου να μαγειρέψω ένα μελωμένο χταπόδι , ο αστεροειδής γλυκάνισος και το άρωμα του ούζου που κρύβει μέσα του  με ταξίδεψε σε θάλασσες και νησιά και το αποτέλεσμα με δικαίωσε απόλυτα…

xtapodi melomeno1

Υλικά:

1 μέτριο χταπόδι

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι

2-3 φύλλα δάφνης

1/2 κ.γλ. μπαχάρια

1 αστεροειδή γλυκάνισο

Λίγο αλάτι

80 ml λάδι

40 ml  βαλσαμικό ξύδι

2 κ.σ. πετιμέζι

xtapodi melomeno2xtapodi melomeno3xtapodi melomeno4xtapodi melomeno5xtapodi melomeno6xtapodi melomeno7xtapodi melomeno8xtapodi melomeno9

Εκτέλεση:

Πλένουμε και καθαρίζουμε το χταπόδι σχολαστικά. Αφαιρούμε τα μάτια και τα περιττά σημεία κάτω από την περιοχή της κεφαλής καθώς και τη σκληρή πέτσα από τα πλοκάμια του. Το τοποθετούμε σε ρηχό και  απλωτό σκεύος και προσθέτουμε τη δάφνη , το κρεμμύδι κομμένο στα τέσσερα , τα μπαχάρια και τον αστεροειδή γλυκάνισο. Δεν προσθέτουμε καθόλου νερό για να βράσει με το δικό του ζωμό που θα βγάλει στη συνέχεια. Σκεπάζουμε το σκεύος , το βάζουμε στη φωτιά και όταν πάρει βράση , χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγομαγειρευτείτο χταπόδι με το ζωμό του και τα αρώματα για 45 λεπτά περίπου.

Όταν ξεσκεπάσουμε το σκεύος ελέγχουμε τα υγρά. Αν είναι πάρα πολλά δυναμώνουμε τη φωτιά ώστε να εξατμιστούν τα περισσότερα και να μείνει μια ποσότητα ίσα με ένα κρασοπότηρο. Αδειάζουμε τότε το ζωμό αυτό στο μπλέντερ , προσθέτουμε εκεί το κρεμμύδι , προσθέτουμε το ελαιόλαδο  το ξύδι και το πετιμέζι και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάζουμε τότε το υγρό αυτό μίγμα πίσω στο σκεύος μαζί με το χταπόδι και το αφηνουμε στη φωτιά να πάρει δυο-τρεις βράσεις μέχρι να “δέσει” το φαγητό.

Μεταφέρουμε σε ένα πιάτο και σερβίρουμε αμέσως. Είναι συγκλονιστικός μεζές!

Καλή όρεξη.

Σημ. : Χρησιμοποιούμε λευκό κρεμμύδι και λευκό βαλσαμικό αν μας ενοχλεί το σκούρο χρώμα της σάλτσας. 

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...