tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Γεμιστό σκορδόψωμο

Μερικές φορές , στο ξεκίνημα της μέρας μου αρέσει να ζυμώνω ένα ζυμαράκι , να το αφήνω να φουσκώνει και την τελευταία στιγμή να αποφασίζω πως θα το αξιοποιήσω…Αυτό αποτελεί ένα ενδιαφέρον και διασκεδαστικό παιχνίδι! Συχνά ετοιμάζω ένα τυρόψωμο ή μια φοκάτσια ή ένα απλό ψωμάκι ή μια πίτσα με ό,τι υλικά διαθέτω εκείνη τη στιγμή όμως τις προάλλες , ομολογώ πως είχα κέφια και προχώρησα ένα βήμα ακόμα: Χώρισα το ζυμαράκι μου στα τρία , γέμισα το κάθε κομμάτι με τυριά κι αλλαντικά , το έκανα μια όμορφη πλεξίδα την οποία “έλουσα” στο λάδι και στο σκόρδο. Προέκυψε έτσι ένα πεντανόστιμο ορεκτικό που αποτέλεσε την αφορμή για μια “τσιπουροποσία” και ονομάστηκε “γεμιστό σκορδώμο”. Την επόμενη φορά θα δοκιμάσω άλλου είδους γέμιση…

gemisto skordopsomo1

Υλικά:

Για τη ζύμη:

300 γρ. αλεύρι

210 ml χλιαρό νερό

1 κ.σ. ξηρή μαγιά

1 τσιμπιά ζάχαρη

1 κ.γλ. αλάτι (κοφτό)

30 ml λάδι

Για τη γέμιση:

3 χούφτες ένταμ τυρί τριμμένο

3 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο

3 φέτες σαλάμι μπύρας ψιλοκομμένο

Λίγο χυμό ντομάτας ή κάποια σάλτσα της προτίμησής μας.

Για την επιφάνεια:

150 ml λάδι

2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

Μπόλικο πιπέρι , ρίγανη και θυμάρι

Μια χούφτα τριμμένη παρμεζάνα

gemisto skordopsomo2gemisto skordopsomo3gemisto skordopsomo4gemisto skordopsomo5gemisto skordopsomo6gemisto skordopsomo7gemisto skordopsomo8gemisto skordopsomo9gemisto skordopsomo10gemisto skordopsomo11gemisto skordopsomo12:gemisto skordopsomo13gemisto skordopsomo14gemisto skordopsomo15gemisto skordopsomo16gemisto skordopsomo17

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το χλιαρό νερό , το λάδι , τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα. Περιμένουμε για λίγα λεπτά μέχρι να δούμε το υγρό αυτό να αφρίζει , ένδειξη πως η μαγιά έχει ενεργοποιηθεί. Τότε προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι και ζυμώνουμε υπομονετικά μέχρι να πετύχουμε μια απαλή , ελαφρά κολλώδη ζύμη . Τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα , την αφήνουμε σε ζεστό σημείο μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο και τότε την αδειάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια όπου τη δουλεύουμε για λίγο με τα χέρια μας. Ανοίγουμε τότε με τον πλάστη  ένα παραλληλόγραμμο , χοντρό φύλλο και το χωρίζουμε στα τρία κόβοντας το φύλλο κατά μήκος (αν χρειαστεί πασπαλίζουμε με αλεύρι). Παίρνουμε τότε την κάθε λωρίδα , αλευρώνουμε λιγάκι και ανοίγουμε σε φύλλο 40x10 εκ. Σκορπίζουμε μια χούφτα τυρί ένταμ , μια φέτα ψιλοκομμένο μπέικον και μια φέτα ψιλοκομμένο σαλάμι μπύρας σε όλη την επιφάνεια και ραντίζουμε με λίγο χυμό ντομάτας ή σάλτσα της προτίμησής μας.. Κλείνουμε τότε σιγά-σιγά το φύλλο σε μπαστούνι ενώνοντας καλά τις άκρες του. Επαναλαμβάνουμε την ίδια  διαδικασία και με τα άλλα δύο κομμάτια ζύμης. Κάνουμε τότε μια πλεξίδα με τα τρία γεμιστά μπαστουνάκια που έχουμε δημιουργήσει και την τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το λάδι , το ψιλοκομμένο σκόρδο και το θυμάρι με τη ρίγανη και τα ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι. Περιλούζουμε όλη την επιφάνεια της πλεξίδας με το αρωματισμένο λάδι και πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα. Ψήνουμε το γεμιστό σκορδόψωμο σε προθερμασμένο φούρνο , στους 190ο , στην τελευταία σχάρα για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδοψηθεί.

Κόβουμε σε ακανόνιστα κομμάτια και απολαμβάνουμε.

Καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...