Η ζαμπονοτυρόπιτα του Άκη

 "Το έκανα (περίπου)  όπως ο Άκης" και ομολογώ πως πέτυχε! Μια ζουμερή και πεντανόστιμη ζαμπονοτυρόπιτα με απλό αλλά ευφάνταστο τρόπο παρασκευής που δίνει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα και ικανοποιεί τόσο τον ουρανίσκο και το στομάχι όσο και τα μάτια μας αφού μοιάζει με ζωγραφιά. Για να πάρω τα πράγματα με τη σειρά και να είμαι ειλικρινής είναι αλήθεια πως αυτός ο βομβαρδισμός από γρήγορα βιντεάκια που μας κατακλύζουν καθημερινά και προσπαθούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον μας και να μας οδηγήσουν  έστω για λίγα δευτερόλπτα στον ιστότοπό τους με κουράζουν και με γεμίζουν άγχος με την ταχύτητα με την οποία “τρέχουν”. Όμως αυτό το βιντεάκι πραγματικά με κέρδισε και μου τράβηξε ζωηρά το ενδιαφέρον…Aφού έκανα κάποιες (λίγες) μετατροπές στην ποσότητα των υλικών και στη διάσταση του προτεινόμενου σκεύους , προχώρησα άμεσα στην εκτέλεση της συνταγής και σε λίγες ώρες η ζαμπονοτυρόπιτα ήταν κι όλας στο πιάτο μας..

zamponotyropita Akh1

Υλικά:

1 πακέτο φύλλο κρούστας

300 γρ. ανάμικτα κίτρινα τυριά

200 γρ. φέτα

250 γρ. ζαμπόν κομμένο σε μικρά κυβάκια

600 ml. γάλα

4 αυγά

Θυμάρι , αλάτι και πιπέρι

Για τα φύλλα:

100 γρ. λιωμένο βούτυρο αναμεμιγμένο με......

50 ml λάδι

zamponotyropita Akh2zamponotyropita Akh7zamponotyropita Akh3zamponotyropita Akh4zamponotyropita Akh5zamponotyropita Akh6zamponotyropita Akh8zamponotyropita Akh9zamponotyropita Akh10zamponotyropita Akh11zamponotyropita Akh12zamponotyropita Akh13zamponotyropita Akh14zamponotyropita Akh15

Εκτέλεση:

Τρίβουμε τα τυριά , ψιλοκόβουμε το ζαμπόν και τα ρίχνουμε σε μια λεκανίτσα. Προσθέτουμε μπόλικο θυμάρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Βουτυρο-λαδώνουμε ένα πυρέξ 25x30 και τοποθετούμε εκεί ανάλαφρα το πρώτο φύλλο με πτυχές , όχι καλά απλωμένο αλλά τσαλακωμένο. Ραντίζουμε με λίγο βούτυρο ακόμα και τοποθετούμε από πάνω ένα δεύτερο φύλλο κατά τον ίδιο τρόπο. Αφήνουμε το πυρέξ κατά μέρος.

Απλώνουμε τότε στον πάγκο της κουζίνας το τρίτο φύλλο , το βουτυρώνουμε και σκορπίζουμε σε όλη την επιφάνεια μια χούφτα από τη γέμιση τυρί-ζαμπόν. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία στρώνοντας το ένα φύλλο πάνω στο άλλο με γέμιση ενδιάμεσα μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Τυλίγουμε τότε τα φύλλα σε ρολό ξεκινώντας από τη μεγάλη πλευρά και φροντίζουμε να κόψουμε με ένα κοφτερό μεγάλο μαχαίρι το ρολό σε 12 ισόπαχα κομμάτια-ροδέλες. Τοποθετούμε την κάθε ροδέλα ξαπλωτά πάνω στα φύλλα , στο πυρέξ , τη μία κοντά στην άλλη έτσι ώστε γεμίσει από άκρη σε άκρη. Αν έχει περισσέψει λιωμένο βούτυρο , περιλούζουμε με αυτό την επιφάνεια της πίτας. 

Ρίχνουμε σε ένα μπωλ το γάλα , τα αυγά και αλατοπίπερο και τα χτυπάμε για λίγα λεπτά με το σύρμα. Περιλούζουμε με αυτό το μίγμα την πίτα μας και παριμένουμε να ποτίσει για καλά (περίπου μισή ώρα) . 

Ψήνουμε τότε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , στην τελευταία σχάρα για 50 λεπτά περίπου (ίσως και λίγο περισσότερο) μέχρι να ροδοψηθεί. 

Παριμένουμε να κρυώσει ελαφρά , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε αμέσως. Ζεστή είναι υπέροχη!

Καλή σας όρεξη!

Το βιντεάκι του Άκη απ' όπου πήρα την ιδέα είναι εδώ! https://www.youtube.com/watch?v=qbUN3Y-zb94