Τυρόπιτα με φύλλο κρούστας και γιαούρτι

“Θέλω να μου φτιάξεις την τυρόπιτα που παραγγέλναμε παλιά όταν πηγαίναμε για φαγητό τις Κυριακές στο μαγαζάκι εκείνο….. ” μου είπε η κόρη μου τις προάλλες…Τι θυμάσαι ; τη ρώτησα. Και μου απάντησε ότι θυμάται το τραγανό φύλλο κρούστας με το σουσάμι και την ξινούτσικη γεύση που ξεχείλιζε στο στόμα…Εντάξει , “το’χω” της απάντησα και της έκανα τη σπουδαία μαγείρισσα. Κατά βάθος όμως τα πράγμτατα είναι απλά: Μπόλικο ελαιόλαδο για τα φύλλα , μπόλικο σουσάμι στην επιφάνεια , ανάλαφρα στρωμένη πίτα , γιαούρτι στη γέμιση για την απαραίτητη οξύτητα , χωριάτικα αυγά  ΚΑΙ πολύ προσοχή στην επιλογή φέτας…Πήρα τα υλικά και μπήκα στην κουζίνα…

tyropita kroystas giaoyrti1
Υλικά:


1 πακέτο φύλλο κρούστας
5 αυγά
400 γρ. γιαούρτι
400 γρ. φέτα
200 γρ. mozzarella τριμμένη

100 γρ. πεκορίνο ή κάποια γραβιέρα

Λίγο αλάτι , μπόλικο πιπέρι και πάπρικα γλυκιά
500 ml φρέσκο γάλα
Μπόλικο σουσάμι για την επιφάνεια
Μπόλικο λάδι για τα φύλλα

tyropita kroystas giaoyrti2tyropita kroystas giaoyrti5tyropita kroystas giaoyrti4tyropita kroystas giaoyrti3tyropita kroystas giaoyrti6tyropita kroystas giaoyrti7tyropita kroystas giaoyrti8tyropita kroystas giaoyrti9tyropita kroystas giaoyrti10tyropita kroystas giaoyrti11tyropita kroystas giaoyrti12tyropita kroystas giaoyrti13tyropita kroystas giaoyrti14tyropita kroystas giaoyrti18
Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση: Σε ένα μπωλ ρίχνουμε το γιαούρτι και τα αυγά και τα χτυπάμε με ένα σύρμα μέχρι να γίνουν μια κρέμα. Προσθέτουμε τότε αλάτι με προσοχή (ανάλογα με τη φέτα) , πιπέρι και πάπρικα και τέλος τη mozzarella και τη φέτα χοντροτριμμένη με τα χέρια. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι και η γέμιση είναι έτοιμη!
Λαδώνουμε ένα αλουμίνιο ταψί 30x35 και στρώνουμε ένα-ένα τα πέντε πρώτα φύλλα ραντίζοντας ενδιάμεσα με το ελαιόλαδο και φροντίζοντας να μην πατάμε τα φύλλα αλλά να τα αφήνουμε ανάλαφρα με πτυχές και ζάρες για να περνάει αέρας ενδιάμεσα και να ψήνονται ομοιόμορφα χωρίς να κολλάνε και να γίνονται ένα ενιαίο ζυμάρι.
Αδειάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε ανάλαφρα με ένα κουτάλι. Στρώνουμε κατά τον ίδιο τρόπο και τα υπόλοιπα φύλλα και κλείνουμε τις άκρες γύρω-γύρω. Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο ακόμα λάδι , πασπαλίζουμε με το σουσάμι και χαράζουμε την πίτα , όχι ως κάτω. Αδειάζουμε τότε από πάνω το φρέσκο γάλα και αφήνουμε να το τραβήξει μέχρι μέσα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο , λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα μέχρι να ροδίσει η πίτα μας καλά!
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!

Σημ. : Χρησιμοποίησα και λίγη mozzarella και ο λόγος που την επέλεξα είναι γιατί χαρίζει μαστιχωτή , κρεμώδη υφή ενώ η γεύση της είναι ουδέτερη και δε "σκεπάζει" τη μοναδική γεύση της φέτας. Εννοείται ότι κατά την προτίμησή μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε άλλο κίτρινο τυρί. Και προσοχή στο αλάτι!