tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ξυπόλυτη πίτα με πράσα και μπέικον

Ξυπόλυτη πίτα με πράσα και μπέικον

Τελικά το πράσο το λατρεύω! Το γνώρισα και το δοκίμασα σε αρκετά μεγάλη ηλικία αλλά με κέρδισε η μοναδική του γεύση , η γλύκα και η σπιρτάδα του , το χρώμα και το άρωμά του. Το αγάπησα πολύ και το έχω καθιερώσει στη μαγειρική μου δραστηρίοτητα. Το χρησιμοποιώ πλέον τόσο όσο το κρεμμύδι και σχεδόν πάντα στις συνταγές μου το παντρεύω με το φρέσκο κρεμμυδάκι.  Εννοείται πως  αν πέσει στην αντίληψή μου συνταγή που περιέχει πράσο τη δοκιμάζω χωρίς δεύτερη σκέψη. Έτσι συνέβη και μ’ αυτή την απλή και εύκολη μα πεντανόστιμη πιτούλα που ξετρύπωσα ξεφυλλίζοντας τις προάλλες ένα παλιό περιοδικό ΒΗΜΑgazino του Φεβρουαρίου του 2011…και δεν έπεσα έξω! Το αποτέλεσμα ήταν μια παντανόστιμη πίτα , έυκολη κι εύγευστη που έφτιαξα και θα ξαναφτιάξω πολλές φορές.

prasompeikonopita1

Υλικά:


1 μεγάλο , ξερό κρεμμύδι
3-4 πράσα
4-5 κ.σ. λάδι
150 γρ. μπέικον καπνιστό
100 γρ. αλεύρι
3 αυγά
500 ml φρέσκο γάλα
180-200 γρ. γραβιέρα ή πεκορίνο
Αλάτι , πιπέρι και πάπρικα γλυκιά
Και για την επιφάνεια:
Μια χούφτα τριμμένη φρυγανιά
Λίγο ακόμα τριμμένο τυρί

prasompeikonopita2prasompeikonopita3prasompeikonopita4prasompeikonopita5prasompeikonopita6prasompeikonopita7prasompeikonopita8prasompeikonopita9prasompeikonopita10prasompeikonopita11prasompeikonopita12prasompeikonopita13


Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβουμε. Τα πλένουμε και τα ζεματίζουμε σε μπόλικο νερό που βράζει για 3-4 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη ενώ βουτυρώνουμε καλά μια φόρμα ή ταψάκι 30x20. Σε ένα βαθύ τηγάνι τοποθετούμε το λάδι και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε το μπέικον ψιλοκομμένο και το ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί και να ροδίσει . Προσθέτουμε στη συνέχεια τα πράσα και τα κρεμμύδια και τα σωτάρουμε κι αυτά ανακατεύοντας συχνά μέχρι να ροδίσουν και να μαραθούν. Αδειάζουμε τότε τα πράσα με το μπέικον στη βουτυρωμένη φόρμα και από πάνω σκορπίζουμε το τριμμένο τυρί ενώ στη συνέχεια ρίχνουμε στο μπλέντερ το γάλα , τα αυγά , το αλεύρι , τα αλατοπίπερο και την πάπρικα και τα χτυπάμε για ένα-δυο λεπτά μεχρι να  ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αδειάζουμε το μίγμα στο ταψί και από πάνω σκορπίζουμε το επιπλέον τυρί και την τριμμένη φρυγανιά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 45-50 λεπτά , στην κάτω σχάρα του φούρνου. Τα τελευταία 10 λεπτά , αν χρειαστεί ακουμπάμε το σκεύος στον πάτο του φούρνου για να ψηθεί καλά η πίτα κι από κάτω.
Μόλις κρυώσει ελαφρά , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή  όρεξη.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...