tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κους κους με εσπεριδοειδή και ξηρούς καρπούς

Το κους κους είναι παραδοσιακό φαγητό που συναντάμε στις χώρες της βόριας Αφρικής…Εγώ προσωπικά το γνώρισα πριν χρόνια σε ταξίδι μου στην Τυνησία . Όποιο μέρος κι αν επισκεφτήκαμε , όπου κι αν σταθήκαμε , αποτελούσε το μόνιμο συνοδευτικό σε κάθε πιάτο  και για μένα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη! Έμαθα ότι πρόκειται για επεξεγρασμένο σιμιγδάλι και μάλιστα αποτελεί πολύ υγιεινή και δυναμωτική τροφή! Εννοείται πως το καθιέρωσα στην κουζίνα μου καθώς είναι ταχύτατο στην παρασκευή του , έχει πολλές δυνατότητες μαγειρέματος και το θεωρώ αξεπέραστο συνοδευτικό (ίσως το πιο κορυφαίο) για ψητό σολομό αλλά και μια από τις καλύτερες τροφές σε περιόδους νηστείας ή ειδικής διατροφής…Η συνταγή που φτιάχνουμε σήμερα είναι εξόχως αρωματική :

koys koys1
Υλικά :


180 γρ. κους κους
200 ml. βραστό νερό
1 χούφτα κάσιους (χοντροτριμμένα) και κουκουνάρια
1 κ.σ. (γεμάτη) κορινθιακή σταφίδα
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι και από ένα λεμόνι
1 χούφτα ψιλοκομμένο δυόσμο ή άνιθο (ανάλογα με τις προτιμήσεις μας)
Για τη σάλτσα :
6 κ.σ. λάδι
Χυμό από ένα λεμόνι
Χυμό από μισό πορτοκάλι
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.γλ. (γεμάτο) κίμινο
Αλάτι και πιπέρι

{webgallery}

koys koys2koys koys3koys koys4koys koys5

{/webgallery}
Εκτέλεση :
Τοποθετούμε το κους κους σε ένα μπωλ . Βράζουμε το νερό και το προσθέτουμε στο μπωλ . Το αφήνουμε εκεί μέχρι να απορροφηθεί εντελώς για 5 λεπτά . Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι γιατί τα μπαλάκια έχουν την τάση να κολλάνε . Προσθέτουμε τους ξηρούς καρπούς , τη σταφίδα , τα ξύσματα και τα μυρωδικά και ανακατεύουμε λίγο ακόμα . Χτυπάμε τότε μέσα στο σέικερ το λάδι με τους χυμούς , τη μουστάρδα , το αλατοπίπερο και το κίμινο και περιλούζουμε το κους κους . Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση , αν το προτιμάμε πιο πικάντικο , πιο όξινο , πιο αρωματικό , προσθέτοντας τα ανάλογα υλικά .
Λίγα λόγια ακόμα : -Πριν ετοιμάσουμε το κους κους καλό είναι να συμβουλευτούμε τις οδηγίες συσκευασίας (καθώς ανέφερα ενδεικτικά τις αναλογίες του προϊόντος που συνήθως εγώ χρησιμοποιώ) .
-Είναι εξαιρετικό με σολομό όπως προανέφερα αλλά και μόνο του αποτελεί ένα υπέροχο ελαφρύ γεύμα που δίνει πολλή ενέργεια .
-Είναι ιδανικό πριν από την προπόνηση για όσους γυμνάζονται.
-Τέλος , σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας μπορούμε άνετα να προσθέσουμε όποια άλλα υλικά (μπαχαρικά , μυρωδικά , ξηρούς καρπούς ή περισσότερο λάδι) προτιμάμε.
Καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...