tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Τυρόπιτα με πράσα

Τις προάλλες μου έκαναν ένα καταπληκτικό δώρο : Μια μεγάλη , ξύλινη σανίδα ζυμώματος αγορασμένη από το χωριό Λαγκάδια Αρκαδίας το οποίο φημίζεται για την ομορφιά του και τη γραφικότητά του αλλά και για τα παραδοσιακά του είδη : προϊόντα που παράγει η περιοχή και φυσικά τις ξύλινες κατασκευές του…πινακωτές , δίσκους , κανάτες , βάσεις κοπής και ζυμώματος…κ.λ.π….Όταν πήρα τη σανίδα στα χέρια μου , χωρίς να αργοπορήσω καθόλου έκανα μια έρευνα στα ντουλάπια και στο ψυγείο… Αλευράκι και λαδάκι είχα , λίγα πράσα , λίγα αυγά και λίγο τυρί φέτα…δεν ήθελε και πολλή σκέψη: Η τυρόπιτα με πράσο δρομολογήθηκε αυτοστιγμή και μετά από μια-δυο ώρες ήταν στο πιάτο μας…

Δείτε την :

prasotyropita1
Υλικά :


1 δόση ζυμαρένιο φύλλο για πίτες
6 πράσα
6-8 κ.σ. λάδι
400 γρ. τυρί φέτα χοντροτριμμένη με τα χέρια
2 μεγάλα ή 3 μικρά αυγά χτυπημένα
1 χούφτα ψιλοκομμένο άνιθο
2 κ. σ. πλιγούρι
Πιπέρι μπόλικο και λίγο αλάτι
Επιπλέον λάδι για το ταψί

prasotyropita2prasotyropita3prasotyropita4prasotyropita5prasotyropita6prasotyropita7prasotyropita8prasotyropita9prasotyropita10prasotyropita11

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε το ζυμαρένιο φύλλο σύμφωνα με τη βασική συνταγή . Παράλληλα αφού καθαρίσουμε , πλύνουμε και ψιλοκόψουμε τα πράσα τα ζεματίζουμε για 2-3 λεπτά και τα στραγγίζουμε καλά! Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι και σωτάρουμε τα πράσα μέχρι να μαραθούν και να μοσχομυρίσουν . Αποσύρουμε από τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσουν ελαφρά . Τότε αλατοπιπερώνουμε , προσθέτουμε το τυρί , τα χτυπημένα αυγά , τον άνιθο και το πλιγούρι και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι . Στρώνουμε το ένα φύλλο (φροντίζουμε να είναι πιο μεγάλο) σε καλά λαδωμένο ταψί Νο30-32 ανεβάζοντάς το και στα πλάγια . Αδειάζουμε μέσα τη γέμιση , σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και κλείνουμε με τα πλαϊνά που προεξέχουν στριφογυρίζοντάς τα!
Χαράζουμε την πίτα , τη ραντίζουμε με μπόλικο ελαιόλαδο και την ψήνουμε για μία ώρα , στην κάτω σχάρα , στους 200ο μέχρι να ροδοψηθεί .  
Περιμένουμε να κρυώσει λιγάκι , την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία!

Σημ. : Τη συνταγή για το φύλλο τη βρίσκουμε αν κάνουμε κλικ στα υλικά , στη φράση "1 δόση ζυμαρένιο φύλλο για πίτες" με τα έντονα , μαύρα γράμματα και στην εκτέλεση.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...