tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Γλυκοπατάτες με πορτοκάλι και μέλι

Όχι , η γλυκοπατάτα δεν έχει καμία σχέση με τις γνωστές μας πατάτες…είναι μακρινοί συγγενείς…Η γλυκοπατάτα την οποία πρόσφατα ανακάλυψα , ομολογώ πως με ξάφνιασε ευχάριστα καθώς είναι ένας μαγικός βολβός πλούσιος σε βιταμίνες , ιχνοστοιχεία και υδατάνθρακες…μα φτωχός σε θερμίδες . Ιδανική για αυτούς που κάνουν δίαιτα ή προσέχουν το επίπεδο του σάκχαρου στο αίμα , η γλυκοπατάτα είναι σύμμαχος υγείας…κι από γεύση…διακριτική και ανάλαφρη…Μια φίλη που ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική και με έχει μάθει πάρα πολλά , μου είπε : Η γλυκοπατάτα αγαπά το μέλι και το πορτοκάλι…και είχε απόλυτο δίκιο!

glykopatates1
Υλικά :


4 μέτριες γλυκοπατάτες
Ξύσμα και χυμό από ένα μεγάλο , ζουμερό πορτοκάλι
1 κ.γλ. μέλι
2/3 ποτηριού του κρασιού λάδι
Αλάτι και πιπέρι

{webgallery}

glykopatates3glykopatates2glykopatates4glykopataes5

{/webgallery}
Εκτέλεση :
Πλένουμε τις γλυκοπατάτες , τις καθαρίζουμε από τη φλούδα τους και τις κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια . Τις τοποθετούμε στη γάστρα , τις αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ξύσμα , το χυμό πορτοκαλιού και το λάδι . Ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά καλά , σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο για 35-40 λεπτά . Τότε ξεσκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε άλλα 20 λεπτά για να αποκτήσουν οι γλυκοπατάτες μια ρόδινη κρούστα και να μελώσουν . Ανακατεύουμε προσεκτικά αν χρειαστεί . Οι γλυκοπατάτες είναι έτοιμες όταν έχουν ροδίσει και είναι μαλακές .
Τρώγονται σκέτες όταν κάνουμε δίαιτα αλλά συνοδεύουν καταπληκτικά ψητό χοιρινό ή άλλα “γλυκομαγειρεμένα” κρεατικά με καρπούς όπως κυδώνια , αποξηραμένα φρούτα , σταφίδες , δαμάσκηνα κλπ…
Καλή όρεξη!
Ευχαριστώ την Ιωάννα και “το σπιτικό φαΐ , εστιατόριο” από την Κατερίνη για τις πολύτιμες γνώσεις και οδηγίες της!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...