Γαρίδες με μέλι και καβουρδισμένο σουσάμι

Οι γαρίδες , εδώ που τα λέμε είναι ένα κορυφαίο θαλασσινό που γίνεται πεντανόστιμο μεζεδάκι , πολύ αγαπητό σε όλους… Στην πιο απλή τους εκδοχή , βραστές ή τηγανιτές είνια πεντανόστιμες και τις απολαμβάνουμε μια χαρά….αν τους προσθέσουμε και λίγη μαγιονέζα ή αν τις κάνουμε σαγανάκι με φέτα ή λεμονάτες ή με ζυμαρικά….ακόμα καλύτερα… Σήμερα θα τις περιλούσουμε με μελωμένη σάλτσα , θα τις πασπαλίσουμε και με καβουρδισμένο σουσάμι και …θα τσακωθούμε για την τελευταία που θα μείνει στο πιάτο …όπως κάνουμε εμείς κάθε φορά όταν  τις μαγειρεύω κατ' αυτό τον τρόπο...

garides meli1
Υλικά :


500 γρ. γαρίδες με το κέλυφος
1 κ.σ. σουσάμι
Λίγο ελαιόλαδο και λίγο ξύδι βαλσαμικό για το τηγάνι
Και για τη σάλτσα μελιού :
4-5 κ.σ. λάδι
2 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό
1 κ.γλ. μέλι

pitaki anthotyro6garides meli2garides meli3garides meli4
Εκτέλεση :
-Πρώτα καβουρδίζουμε το σουσάμι σε αντικολλητικό τηγάνι για λίγα λεπτά
-Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη σάλτσα μελιού , αναμιγνύοντας στο σέικερ τα υλικά της (λάδι , ξύδι , μέλι)
-Ροδίζουμε  με το λαδάκι σε απλωτό σκεύος με παχιά βάση , σε μέτρια φωτιά τις γαρίδες για λίγα λεπτά κι από τις δυο μεριές. Όταν έχουν πάρει χρώμα τις "σβήνουμε" ραντίζοντας  με λίγο βαλσαμικό ξύδι , αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε λίγη από τη σάλτσα μελιού . Ανακατεύουμε απαλά και κάνουμε
κυκλικές κινήσεις  ώστε να ενωθεί η σάλτσα με τα  τα υγρά του φαγητού. "Ξύνουμε" λιγάκι τον πάτο του σκέυους με μια ξύλικνη κουτάλα γιατί εκεί κολλάει όλη η νοστιμιά… ;) (Αυτή η διαδικασία λέγεται ντεγκλασάρισμα)
-Μεταφέρουμε τις γαρίδες με τα υγρά σε μια πιατέλα και περιλούζουμε με την υπόλοιπη σάλτσα μελιού , πασπαλίζουμε με το σουσάμι και σερβίρουμε…
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!