tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Το Μπριαμ της μαμάς

Eίναι μερικά φαγητά που δε χρειάζονται συστάσεις. . . με το που τα αναφέρεις ο νους πάει αμέσως σε συγκεκριμένες γεύσεις , αρώματα , εικόνες , εποχές. Το μπριάμ για όλους είναι συνώνυμο της λέξης  ''καλοκαίρι'' και δε νομίζω πως θα με διαψεύσει κανείς  γι' αυτό που λέω. Οι ελιές , το τυρί φέτα και το ζυμωτό ψωμί επιβάλλονται και οι "βούτες" στο αρωματικό λαδάκι του είναι μια απόλαυση. Ο δυόσμος και ο μαϊντανός κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε ένα φαγητό -θρύλο που εξακολουθεί να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κουζίνα μας από γιαγιά σε μαμά και πάει λέγοντας...Μιας και φέτος έπιασαν κάτι ξαφνικές και πρόωρες ζέστες η ανάγκη μου για μπριαμάκι ξύπνησε μια ώρα αρχύτερα. 
Το έφτιαξα λοιπόν και σας το παρουσιάζω , έτσι απλό , καλοψημένο κι υπέροχο.

Δείτε το :

mpriam7

Yλικά:


4-5 μέτριες πατάτες
3-4 κολοκύθια
1 μεγάλο , ξερό κρεμμύδι
2-3 σκελίδες σκόρδο
4 φρέσκιες ώριμες ντομάτες
1 πιπεριά 
μισό ματσάκι μαϊντανό και λίγα φύλλα δυόσμου
1 φλ. ελαιόλαδο
1 κ.γλ. τοματοπελτέ (προαιρετικά)
Αλάτι και πιπέρι.

mpriam4mpriam1mpriam2mpriam3mpriam6mpriam8

Εκτέλεση:

Πλένουμε και καθαρίζουμε τα λαχανικά  (πατάτες , κολοκύθια , πιπεριά  και νομάτες ) και τα κόβουμε  σε μικρά καρέ , το κρεμμύδι  και το σκόρδο σε ροδέλες και το μαϊντανό  και το δυόσμο  ψιλοκομμένα.  Τοποθετούμε όλα τα υλικά  της συνταγής μαζί σε ένα ταψί και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να ενωθούν και να δέσουν μεταξύ τους. Ψήνουμε για μισή ώρα στους 200οC και μετά χαμηλώνουμε το φούρνο μου στους 180ο  και ψήνωουμε για τουλάχιστον μια ώρα ακόμα. Ενδιάμεσα ανακατεύουμε για να ψηθούν ομοιόμορφα όλα τα λαχανικά κι όχι μόνο αυτά που βρίσκονται στο πάνω μέρος του ταψιού κι αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι.
Περιμένουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με τυρί , ελιές και καψαλισμένο ψωμί!

Καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...