tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Μπρόκολο και κουνουπίδι ογκρατέν (au gratin)

Θα μπορούσα να επιχειρηματολογώ στην προσπάθειά μου να επαινέσω αυτό το φαγητό λέγοντας πως είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ξεγελιούνται κυρίως τα μικρά παιδιά και να τρώνε το μπρόκολο και το κουνουπίδι μιας και τα δυο τους αποτελούν υπερτροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά που θωρακίζουν τον οργανισμό από ένα σωρό παθήσεις και τον πλουτίζουν γενναιόδωρα με τα ωφέλη τους. Ωστόσο δε θα σταθώ σε αυτό αλλά στο γεγονός πως τα δυο πολυαγαπημένα λαχανικά με τις απείρου κάλλους ανθοκεφαλές αποτελούν τη βάση για ένα υπέροχο φαγητό και “μπερδεύονται” μοναδικά με το μπέικον και τα τυριά σε έναν εξαιρετικό συνδυασμό γεύσεων. Αν λατρεύετε το “μπλε τυρί” όπως εγώ , προσθέστε το στα υλικά. Είναι μοναδικό…

mprokolo koynoypidi ogkratin1

Υλικά:

1 κιλό μπρόκολο και κουνουπίδι

200 ml κρέμα γάλακτος (μπορεί να είναι χαμηλών λιπαρών)

200 ml γάλα

3 μεγάλα αυγά

2 κ.σ. κορν φλάουρ

150 γρ. μπέικον καπνιστό

100 γρ. φέτα (εδώ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μπλε τυρί)

150 γρ. ένταμ τριμμένο

Αλάτι ,πιπέρι , πάπρικα , μπούκοβο κατά βούληση

mprokolo koynoypidi ogkratin2mprokolo koynoypidi ogkratin3mprokolo koynoypidi ogkratin4mprokolo koynoypidi ogkratin5mprokolo koynoypidi ogkratin6mprokolo koynoypidi ogkratin7mprokolo koynoypidi ogkratin8mprokolo koynoypidi ogkratin9mprokolo koynoypidi ogkratin10mprokolo koynoypidi ogkratin11mprokolo koynoypidi ogkratin12mprokolo koynoypidi ogkratin13

Εκτέλεση:

Πλένουμε σχολαστικά το μπρόκολο και το κουνουπίδι με άφθονο νερό και τα χωρίζουμε σε μικρά μπουκέτα. Τα βράζουμε με όσο το δυνατόν λιγότερο νερό ή τα μαγειρεύουμε στον ατμό για 5-10 λεπτά ανάλογα με το πόσο τρυφερά είναι. Δε θέλουμε να βράσουν εντελώς αλλά να μαλακώσουν ελαφρά (al dente). Τα στραγγίζουμε και τα αραδιάζουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος 18x23. Τα αλατίζουμε.

Κόβουμε το μπέικον σε μεγάλα κομμάτια  , τα τοποθετούμε  σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και τα ροδίζουμε κι από τις δυο πλευρές σε δυνατή φωτιά για λίγα λεπτά. Τα σκορπίζουμε ανάμεσα στα λαχανικά. Χοντροτρίβουμε τη φέτα (ή το μπλε τυρί) με τα χέρια μας και το προσθέτουμε κι αυτό στο πυρίμαχο σκεύος.

Ρίχνουμε στο μπλέντερ την κρέμα γάλακτος , το γάλα , τα αυγά , το κορν φλάουρ , αλάτι και τα μπαχαρικά και τα χτυπάμε για λίγα λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αδειάζουμε τότε το μίγμα αυτό μέσα στο πυρίμαχο σκεύος περιλούζοντας το περιεγχόμενό του. Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα όλη την επιφάνεια με το τριμμένο ένταμ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο μέχρι να λιώσουν τα τυριά , να ροδίσουν και να σχηματιστεί μια ωραία κρούστα. Περιμένουμε να κρυώσει λίγο , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...