tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Χταπόδι γιουβέτσι στο πήλινο

“Πόσο επιθύμησα να φτιάξω χταποδάκι” , αναλογίστηκα τις προάλλες και αποφάσισα να το κάνω κοκκινιστό με κοφτό μακαρονάκι στην κατσαρόλα όπως συνήθως που ούτως ή άλλως είναι ένα αγαπημένο , μαμαδίστικο φαγητό. Και λίγο πριν την πραγματοποίησή του μου ηρθε η φαεινή ιδέα: Να αντικαταστήσω το κοφτό μακαρονάκι με κριθαράκι και να φτιάξω ένα γιουβέτσι στο πήλινο. Το πείραμα πέτυχε και το φαγητό σερβιρίστηκε μετά από λίγες ώρες , εκλεκτό , μελωμένο και πεντανόστιμο. Καμμιά φορά , καλό είναι να πρωτοτυπούμε λιγάκι και να ξεφεύγουμε από τα καθιερωμένα…Οι αλλαγές και οι εκπλήξεις , όσο μικρές κι αν είναι φέρνουν ¨νοστιμιά” στην καθημερινότητά μας.

xtapodi gioybetsi1

Υλικά:

2 μετρια χταπόδια γύρω στα 700 γρ. το καθένα

2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια

1 κρασοπότηρο λάδι

1 κουτί ντοματάκι κονκασέ

3-4 φύλλα δάφνης

Αλάτι , πιπέρι , θυμάρι

1 ποτηράκι λευκό ή ροζέ κρασί

500 γρ. κριθαράκι μέτριο (εγώ έβαλα ολικής άλεσης)

1.300 ml βραστό νερό

xtapodi gioybetsi2xtapodi gioybetsi3xtapodi gioybetsi4xtapodi gioybetsi5xtapodi gioybetsi6xtapodi gioybetsi7xtapodi gioybetsi8xtapodi gioybetsi9xtapodi gioybetsi10xtapodi gioybetsi11xtapodi gioybetsi12xtapodi gioybetsi13

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε το χταπόδι στην περιοχή κάτω από το κεφάλι του και αφαιρούμε την σκληρή μαύρη πέτσα και τα μάτια.  Το κόβουμε σε δυο-τρία κομμάτια και το βάζουμε σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα μαζί με τη δάφνη και το θυμάρι. Δεν προσθέτουμε τίποτε άλλο στην κατσαρόλα! Σκεπάζουμε και βράζουμε το χταπόδι για 50 λεπτά περίπου. Αυτό θα βγάλει τα δικά του υγρά και θα βράσει μέσα σε αυτά , μάλιστα θα γίνει πολύ μαλακό. Όταν είναι έτοιμο , αδειάζουμε όλα τα υγρά του σε μια πήλινη γάστρα και αφήνομε στεγνό στην κατσαρόλα το χταπόδι. Προσθέτουμε εκεί το λάδι και το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε για λίγα λεπτά ανακατεύοντας προσεκτικά για να μην το διαλύσουμε. Τότε προσθέτουμε την ντομάτα και το κρασί , αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 10 λεπτά περίπου. Αδειάζουμε στη συνέχεια όλο το περιεγχόμενο της κατσαρόλας στη γάστρα όπου έχουμε ρίξει ήδη το ζωμό , προσθέτουμε και το κριθαράκι , το βραστό νερό , λίγο αλατοπίπερο ακόμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο , για 20 λεπτά με μισή ώρα μέχρι να σιγουρευτούμε ότι έχει ¨γίνει” το κριθαράκι. Αν το φαγητό είναι πολύ στεγνό , προσθέτουμε λίγο βραστό νερό ακόμα αλλά αν είναι λίγο αραιό δεν μας πειράζει γιατί σε λίγει ώρα θα έχει πιει τα υγρά του και θα έχει μελώσει.

Σερβίρουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι .

Καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...