tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα

Τα ντολμαδάκια τυλιγμένα με αμπελόφυλλα τα  γνωρίζουμε όλοι μας! Αυτό το φαγητό είναι ένα με την παράδοση , είναι ένα με την αρχοντιά και τη γοητεία που πηγάζει από τα παλαιΐκά κιτάπια συνταγών των γιαγιάδων μας και μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές. Μια πιατέλα καλοτυλιγμένα ντολαμδάκια , βυθισμένα μέσα σε πλούσια , βελούδινη σάλτσα αυγολέμονου πάντα δέσποζε καμαρωτή και ασυναγώνιστη στα γιορτινά κι επίσημα τραπέζια της οικογένειάς μας. Το αξεπέραστο άρωμα που αναδίνουν τα αμπελόφυλλα δε μπορεί να συγκριθεί με κανένα κι όταν μάλιστα αυτό  αναμιχθεί με το μαγικό άρωμα του δυόσμου το αποτέλεσμα είναι τόσο εύγευστο που αγγίζει τα όρια της απόλαυσης!

ampelontolmades1

Υλικά:

1/2 κιλό κιμά (350 γρ. βοδινό +150 χοιρινό)

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

1 ξερό κρεμμύδι τριμμένο

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο

150 γρ. ρύζι καρολίνα

1/2 κρασοπότηρο ελαιόλαδο

Χυμό από μισό ζουμερό λεμόνι

1 αυγό

Αλάτι και μπόλικο πιπέρι

45-50 τρυφερά αμπελόφυλλα 

Για το βράσιμο:

1/2 κρασοπότηρο ελαιόλαδο

Χυμό από ένα λεμόνι

2 κούπες νερό

Για το αυγολέμονο:

1 μεγάλο ποτήρι νερό 

1 κ.σ. (κοφτή) κορν φλάουρ

2 αυγά

Χυμό από ένα λεμόνι

ampelontolmades2ampelontolmades3ampelontolmades4ampelontolmades5ampelontolmades6ampelontolmades7ampelontolmades8ampelontolmades9ampelontolmades10ampelontolmades11ampelontolmades12ampelontolmades13ampelontolmades14ampelontolmades15ampelontolmades16ampelontolmades17

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα τα φύλλα: Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκα , τα πλένουμε και τα ζεματίζουμε για λίγα λεπτά σε άφθονο νερό που βράζει. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι. Αν χρησιμοποιήσουμε φύλλα κονσέρβας , ακολουθούμε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.

Ετοιμάζουμε στη συνέχεια τη γέμιση: Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μπωλ και τα ζυμώνουμε καλά με τα χέρια μας. Παίρνουμε τότε ένα φύλλο , το απλώνουμε στην επιφάνεια εργασίας μας , με τις νεύρες να κοιτάζουν προς τα πάνω και τοποθετούμε μια κουταλίτσα γέμιση στο πάνω μέρος του φύλλου. Γυρίζουμε τότε τις άκρες και τα πλαϊνά του φύλλου και ρολάρουμε τυλίγοντας μέσα τη γέμιση. Τοποθετούμε το ντολμαδάκι στην κατσαρόλα. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά αραδιάζοντάς τα κοντά-κοντά το ένα δίπλα στο άλλο. Τότε , προσθέτουμε τα υλικά για το βράσιμο και τοποθετούμε ένα πιάτο στην επιφάνεια ώστε να συγκρατεί τα ντολμαδάκια και να μη διαλυθούν. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 55-60 λεπτά περίπου. Τότε αφαιρούμε το πιάτο και με τη βοήθεια του σκεπάσματος τς κατσαρόλας που το χρησιμοποιούμε σαν “ασπίδα” αδειάζουμε όλα τα υγρά του φαγητού σε μια μικρή κατσαρόλα για να ετοιμάσουμε τη σάλτσα αυγολέμονο. Αν στο μεταξύ έχει στεγνώσει το φαγητό από υγρά προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό ακόμα. Βάζουμε το ζουμί στη φωτιά και μέχρι να βράσει χτυπάμε στο μπλέντερ τα αυγά με το χυμό λεμονιού και διαλύουμε παράλληλα το κορν φλάουρ σε ένα ποτήρι κρύο νερό. Όταν κοντεύει η σάλτσα να έρθει σε σημείο βρασμού , προσθέτουμε το νερό με το διαλυμένο κορν φλάουρ και ανακατεύουμε μέχρι να βράσει και να πήξει. Τότε αδειάζουμε και το χτυπημένο αυγολέμονο , ανακατεύουμε διαρκώς με το σύρμα  και αφού πάρει μία μόνο βράση το αποσύρουμε από τη φωτιά. Αδειάζουμε τη σάλτσα αυγολέμονου μέσα στην κατσαρόλα με τα ντολμαδάκια , κινούμε με κυκλικές κινήσεις την κατσαρόλα για να πάει η σάλτσα παντού και το φαγητό μας είναι έτοιμο. 

Σερβίρουμε με μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι!

Καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...