Mac & cheese (μακαρόνια με κρεμώδη σάλτσα τυριών)

Macaroni & cheese σημαίνει μακαρόνια με τυρί! Μα τι φαντάζεστε; Απλά , βρασμένα ζυμαρικά με τυρί από πάνω; όχι βέβαια…Όταν λέμε mac & cheese μιλάμε για την τυπική Αμερικάνικη συνταγή με κοφτό μακαρονάκι και ποικιλία τυριών , λιωμένα σε μια βουτυρένια κρέμα που συνθέτουν ένα δελεαστικό πιάτο. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές για αυτό το περίφημο φαγητό , βασισμένες στην προσθήκη ποικιλίας τυριών μα και σε άλλα υλικά και μπαχαρικά . Πολλοί μάλιστα το γκρατινάρουν για λίγο στο φούρνο. Εγώ ωστόσο παραμένω στη βασική , αξεπέραστη λιτή εκδοχή της με τρία λατρεμένα τυριά και την κρεμώδη σάλτσα τους να γεμίζει το στόμα άρωμα και γεύση…Αν….λέω , αν μείνει μια ποσότητα , τότε μπορούμε  να την γκρατινάρουμε και να έχουμε μια ακόμα γευστική εμπειρία.

maccheese16
Υλικά:


500 γρ. ζυμαρικά (κοραλάκι ή κοφτό μακαρονάκι)
250 γρ. τυρί cheddar
100 γρ. παρμεζάνα+ πεκορίνο
700 ml φρέσκο γάλα
100 γρ. βούτυρο
3 (κοφτές) κ.σ. αλεύρι
Αλάτι και πιπέρι (προαιρετικά μοσχοκάρυδο)

maccheese3maccheese4maccheese5maccheese6maccheese7maccheese8maccheese9maccheese10maccheese11maccheese12maccheese13maccheese15maccheese14maccheese17
Εκτέλεση:
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό , όση ώρα υποδεικνύει η συσκευασία. Τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια απλωτή κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο κι όταν λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με το σύρμα και όταν “κάψει” προσθέτουμε το γάλα και αλατοπίπερο συνεχίζοντας να ανακατεύουμε ζωηρά. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε μέχρι να έρθει το μίγμα σε βρασμό. Περιμένουμε να πάρει δυο-τρεις βράσεις ώστε να “δέσει” η κρέμα και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τότε τα τυριά και ανακατεύουμε ζωηρά μέχρι να λιώσουν και να ενσωματωθούν στην κρέμα. Αδειάζουμε τότε μέσα στην τυρένια  σάλτσα τα ζυμαρικά μας , ανακατεύουμε λίγο ακόμα , προσθέτουμε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε ΑΜΕΣΩΣ!
Καλή όρεξη!
Σημ. : -Εννοείται πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ποικιλία τυριών της προτίμησής μας , αλλά ο συγκεκριμένος συνδυασμός είναι κορυφαίος!
-Το φαγητό αυτό πρέπει αυστηρά να καταναλώνεται αμέσως ώστε να απολαμβάνουμε στο μέγιστο την κρεμώδη υφή του και το άρωμα του βούτυρου και των τυριών διαφορετικά , καλό είναι να το τοποθετούμε σε πυρίμαχο σκεύος και να το γκρατινάρουμε για λίγα λεπτά στο φούρνο (όπως φαίνεται στις δύο τελευταίες φωτογραφίες)!