tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Σολομός με πετιμέζι και καβουρδισμένο σουσάμι

Είναι απογευματάκι κι εγώ με ίωση στον καναπέ. Χουζουρεύω και χαζεύω στον υπολογιστή μου το αρχείο των φωτογραφιών μου. Το αγαπημένο μου άλπμουμ είναι αυτό με τις φωτογραφίες των συνταγών που έχω προγραμματίσει να αρθρογραφήσω με σειρά προτεραιότητας . Κάποιες από αυτές είναι συνταγές που δεν με έχουν ικανοποιήσει τόσο και θέλουν βελτίωση , οπότε δίνουν χώρο για περαιτέρω εξερεύνηση , κάποιες άλλες δε με ικανοποιούν ως προς την αισθητική…Πρέπει να ξαναφτιάξω , συλλογίζομαι , αυτό το γλυκό και να το φωτογραφήσω ξανά…Μα αυτός ο μαριναρισμένος σολομός με το πετιμέζι και το καβουρδισμένο σουσάμι απορώ κι εγώ πως ξέμεινε εδώ…Και θυμήθηκα: τον είχα ετοιμάσει παράλληλα με το σοκολατένιο μπακλαβά και όπως είναι φυσικό “τον καπέλωσε" η σοκολάτα…Ωστόσο του αξίζει , μια τιμητική θέση στο τραπέζι μας και τον μοιράζομαι πάραυτα μαζί σας. Κάλλιο αργά , παρά ποτέ , έλεγαν οι παλιότεροι.

solomos petimezi1

Υλικά :


2 μεγάλα φιλέτα σολομού
2 κ.σ. πετιμέζι
2 κ.σ. soja sauce
2 κ.σ. λάδι (ελαιόλαδο ή σησαμέλαιο)
Σκόρδο σκόνη κατά βούληση
(Αλάτι δε χρειάζεται γιατί η σάλτσα σόγια είναι τόσο αλμυρή όσο πρέπει)
Μπόλικο καβουρδισμένο σουσάμι

solomos petimezi2solomos petimezi4solomos petimezi5pitaki anthotyro6solomos petimezi6solomos petimezi7solomos petimezi8solomos petimezi9
Εκτέλεση:
Πλένουμε και στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί τα φιλέτα σολομού. Στη συνέχεια τα τοποθετούμε σε ένα μπωλ και προσθέτουμε όλα τα υλικά εκτός από το σουσάμι. Σκεπάζουμε το μπωλ και το τοποθετούμε στο ψυγείο για λίγες ώρες (τουλάχιστον τρεις). Παίρνουμε τότε ένα αντικολλητικό τηγάνι , καβουρδίζουμε εκεί το σουσάμι και το φυλάμε κατά μέρος. Στη συνέχεια στραγγίζουμε τα φιλέτα από τα υγρά της μαρινάδας και τα ψήνουμε  για πέντε λεπτά από την κάθε πλευρά. Φροντίζουμε να είναι δυνατή η φωτιά στην αρχή αλλά σταδιακά τη χαμηλώνουμε ώστε να πάρουν τα φιλέτα όμορφο καστανό χρώμα και να μην αρπάξουν μόνο απ’ έξω. Όταν είναι έτοιμα τα φιλέτα τα βγάζουμε στο πιάτο και ρίχνουμε στο τηγάνι τη μαρινάδα. Περιμένουμε να πάρει δύο βράσεις και περιλούζουμε με αυτή τα φιλέτα στο πιάτο. Πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο σουσάμι και σερβίρουμε αμέσως , συνοδεύοντας με φρέσκια ή βραστή σαλάτα…
Καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...