tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Πίτσα μαργαρίτα

Αυτή την περίφημη πίτσα όλοι τη γνωρίζουμε καθώς και την ιστορία που την πλαισιώνει…Κατ’ αρχήν πρόκειται για μια λιτή και απέριττη συνταγή κι εκεί για μένα είναι η ομορφιά της. Κατά τ’ άλλα η ιστορία της ξεκινάει κάπου στα τέλη του 18ου αι. όταν ο βασιλιάς Ουμπέρτος ο Α’ με τη σύζυγό του Μαργαρίτα επισκέφτηκε τη Νάπολη…Εκεί κάποιος Ιταλός μάγειρας για να ευχαριστήσει τη βασίλισσα έφτιαξε τρεις πίτσες . Οι δυο πρώτες ήταν με περίπλοκους συνδυασμούς υλικών ενώ την τρίτη την εμπνεύστηκε από τα χρώματα της ιταλικής σημαίας (πράσινο=βασιλικός , κόκκινο=ντομάτα , λευκό=μοτσαρέλα)…η βασίλισσα ενθουσιάστηκε από την τρίτη αυτή πίτσα και "τιμής ένεκεν" φυσικά δόθηκε στην περίφημη πίτσα το όνομά της…

pitsa margarita1
Υλικά (για 2 πίτσες 30 εκ.) :


1/2 δόση ζύμη για πίτσα
Για τη σάλτσα:
400 γρ. τριφτή ντομάτα
6-8 κ.σ. λάδι
1 σκελίδα σκόρδο
1 μικρό κρεμμύδι τριμμένο
1 χούφτα ψιλοκομμένα φύλλα βασιλικού
Αλάτι και πιπέρι
Για την επιφάνεια:
400 γρ. τριμμένη μοτσαρέλα
2 μπάλες μοτσαρέλα
Λίγα ακόμα φύλλα βασιλικού
Λίγο ακόμα ελαιόλαδο
1 φρέσκια , σφιχτή ντομάτα

pitsa margarita2pitsa margarita3pitsa margarita4pitsa margarita5pitsa margarita6pitsa margarita7


Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τη ζύμη σύμφωνα με τη βασική συνταγή. Όσο περιμένουμε να”φουσκώσει” ετοιμάζουμε τη σάλτσα: Τοποθετούμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και βράζουμε τη σάλτσα ανακατεύοντας που και που σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Η σάλτσα είναι έτοιμη όταν έχει “δέσει” εντελώς και έχουν εξατμιστεί όλα τα υγρά.
Τότε στρώνουμε τη ζύμη σε λαδωμένα ταψιά και απλώνουμε από πάνω τη σάλτσα. Σκορπίζουμε την τριμμένη μοτσαρέλα και από πάνω τη φρέσκια ντομάτα και τις μπάλες μοτσαρέλας κομμένες σε ροδέλες. Αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 220ο για 10 λεπτά περίπου μέχρι να σιγουρευτούμε ότι η πίτσα έχει ροδοψηθεί (φαίνεται από τα πλαϊνά της).
Τη βγάζουμε από το φούρνο και αμέσως σκορπίζουμε στην επιφάνειά της φρεσκοκομμένα φύλλα βασιλικού. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε αμέσως!
Καλή όρεξη!

 

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...