tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κουνέλι στιφάδο

Υπάρχουν δύο θεωρίες γύρω από την ετοιμασία αυτού του πιάτου : Η μία λέει “τα υλικά κάνουν το φαγητό” οπότε βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα όλα τα υλικά μαζί , τα μαγειρεύουμε για μία-μιάμιση ώρα φροντίζοντας να μελώσει η σάλτσα και το στιφάδο μας είναι έτοιμο! Η άλλη θεωρία λέει “το φαγητό αυτό έχει μια ιεροτελεστία , δεν είναι ένα απλό φαγητό…ή το απολαμβάνεις ή δεν το φτιάχνεις καθόλου…Βέβαια θα μου πεί κανείς “περί ορέξεως λόγος ουδείς” και φυσικά θα συμφωνήσω γιατί ο καθένας έχει τα δικά του γούστα..εγώ πάντως αν δεν το διασκεδάσω το μαγείρεμα αυτού του φαγητού , αν δεν καραμελώσω τα κρεμμύδια , αν δε μοχοβολήσει η κουζίνα από τα αρώματα της μαυροδάφνης και των μπαχαρικών , καλύτερα να μην το φτιάξω αφού για μένα είναι φαγητό-μύθος…

koyneli stifado1

Υλικά:


1 κουνέλι μέτριου μεγέθους
1 κιλό κεμμυδάκια για στιφάδο
1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1 ποτήρι του κρασιού μαυροδάφνη
Αλάτι , πιπέρι
1 ξύλο κανέλας και μια χουφτίτσα μπαχάρι
3 σκελίδες σκόρδο
3 κλωνάρια δεντρολίβανο
4-5 φύλλα δάφνης
500 γρ. ντοματάκι κονκασέ περασμένο από το μπλέντερ
1 φρέσκια , ώριμη ντομάτα τριμμένη
1 μεγάλο ποτήρι ξύδι από λευκό κρασί για τη μαρινάδα
Για τα κρεμμύδια:
4 κ.σ. λάδι
1 κ.σ. καστανή ζάχαρη

koyneli stifado2koyneli stifado3koyneli stifado4koyneli stifado5koyneli stifado6koyneli stifado7koyneli stifado8koyneli stifado9koyneli stifado10koyneli stifado11
Εκτέλεση:
12 ώρες πριν μαγειρέψουμε το κουνέλι , το κόβουμε σε μερίδες , το πλένουμε σχολαστικά και το βάζουμε σε μια λεκάνη φροντίζοντας τα κομμάτια να χωράνε ακριβώς το ένα πλάι στο άλλο. Ρίχνουμε μέσα ένα ποτήρι νερό , το ξύδι , το σκόρδο , το δεντρολίβανο , τη δάφνη και το μπαχάρι , σκεπάζουμε τη λεκάνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο.
Όταν έρθει η ώρα να το μαγειρέψουμε , κρατάμε όλα τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά και στραγγίζουμε το κρέας από τη μαρινάδα (καλύτερα να το τοποθετήσουμε σε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσει).
Ρίχνουμε λίγο από το λάδι σε μια απλωτή κατσαρόλα και περιμένουμε να ζεσταθεί καλά. Τότε προσθέτουμε τις μερίδες του κουνελιού και το ροδίζουμε απ’ όλες τις πλευρές. Το σβήνουμε μετά με τη μαυροδάφνη , προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι , τις ντομάτες , τα υλικά που κρατήσαμε από τη μαρινάδα , την κανέλα και αλατοπίπερο. Όταν πάρει βράση το φαγητό , σκεπάζουμε την κατσαρόλα , χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για μία με μιάμιση ώρα. Αν χρειαστεί στην πορεία προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
Παράλληλα καραμελώνουμε τα κρεμμύδια: Αφού καθαρίσουμε τα κρεμμύδια (καλύτερα κάτω από τρεχούμενο νερό για να αποφύγουμε το “κάψιμο” στα μάτια) , τα ζεματίζουμε σε άφθονο νερό που βράζει για 3-4 λεπτά και τα στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και όταν ζεσταθεί προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη. Τα ανακατεύουμε συνεχώς με μια κουτάλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για ένα εικοσάλεπτο περίπου μέχρι να πάρουν ένα καστανό χρώμα και να καραμελώσουν . Στα μισά της ώρας μαγειρέματος του κουνελιού , προσθέτουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια μαζί με τα υγρά του τηγανιού και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να “γίνει" το κρέας , να μαλακώσουν τα κρεμμύδια (όχι όμως να λιώσουν) και να “δέσει” η σάλτσα.
Συνοδεύουμε με ρύζι μπασμάτι που ταιριάζει εκπληκτικά και τηγανιτές πατάτες.
Επίσης συνοδεύεται με ένα καλό , κόκκινο κρασί.
Καλή όρεξη!
Σημ. : Στο εμπόριο κυκλοφορούν κατεψυγμένα κρεμμυδάκια για στιφάδο , έτοιμα , ομοιόμορφα , καθαρισμένα και ομολογώ πως τα προτιμώ γιατί είναι πολύ εύπεπτα και πιο ελαφρά και φυσικά , αποφέυγω τη “δακρύβρεχτη” διαδικασία του καθαρισμού τους. Αν επιλέξουμε αυτά , δε χρειάζονται ζεμάτισμα.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...