tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Ψητά λαχανικά με αρωματικό κοτόπουλο ογκρατέν (au gratin)

Η μπεσαμέλ είνια μια εξαιρετική και κλασική σάλτσα που έχει την ικανότητα να “παντρεύει” με τον πιο αποτελεσματικό και σίγουρο τρόπο ό,τι υλικά βάζει ο νους… Έτσι κι εγώ σήμερα μετά από περιήγηση στο ψυγείο και στο καλάθι μου για να δω τι υλικά διαθέτω , αποφάσισα να "παντρέψω" το φιλεταρισμένο κοτόπουλο με τα λαχανικά μου αφού πρώτα τα αρωματίσω με βασιλικό και σκόρδο και τα ενισχύσω με μπόλικη γραβιέρα κι άλλη τόση παρμεζάνα… Όπως καταλαβαίνετε το φαγάκι που προέκυψε ήταν “super” , μια υπερπαραγωγή που αποκόμισε “ουκ ολίγους επαίνους” από τους συνδαιτυμόνες μου…
Δείτε το :

kotopoylo ogkraten1
Υλικά :


2 μελιτζάνες
2 κολοκύθια
3-4 πατάτες
1 κόκκινη + 1 πράσινη πιπεριά
700 γρ. φιλεταρισμένο μπούτι κοτόπουλου
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 (γεμάτη) χούφτα φρέσκο , ψιλοκομμένο βασιλικό
2 φρέσκες ντομάτες (κομμένες σε καρέ)
1/2 ποτηράκι κρασί (ροζέ ή λευκό)
Αλάτι , πιπέρι , πάπρικα
300 γρ. τριμμένη γραβιέρα+παρμεζάνα
10 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για τα ψητά λαχανικά
1 δόση μπεσαμέλ

kotopoylo ogkraten2kotopoylo ogkraten3kotopoylo ogkraten4kotopoylo ogkraten5kotopoylo ogkraten6kotopoylo ogkraten7kotopoylo ogkraten8kotopoylo ogkraten9kotopoylo ogkraten10kotopoylo ogkraten11


Εκτέλεση:
Πλένουμε , στεγνώνουμε και κόβουμε τα λαχανικά σε χοντρές ροδέλες . Τα αλατοπιπερώνουμε , τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τα αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα . Φροντίζουμε να μη σκεπάζονται το ένα από το άλλο για να πάρουν χρώμα . Αν δεν έχουμε μεγάλο ταψί , τα χωρίζουμε σε δύο δόσεις . Ψήνουμε τα λαχανικά στους 200ο για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσουν καλά . Παράλληλα πλένουμε , στεγνώνουμε το κοτόπουλο και το κόβουμε σε μικρές μπουκιές . Σε απλωτή κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και σωτάρουμε το κοτόπουλο απ’ όλες τις πλευρές . Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα μαραίνουμε κι αυτά στη φωτιά για λίγα λεπτά . Σβήνουμε με το κρασί , χαμηλώνουμε τη φωτιά , αλατοπιπερώνουμε , προσθέτουμε την πάπρικα και το βασιλικό , προσθέτουμε την ντομάτα , σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για μισή ώρα . Φροντίζουμε να αφήσουμε το φαγητό με τη σαλτσούλα του χωρίς πολλά υγρά .
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ (συνταγή θα βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ). Όταν όλα τα υλικά είναι έτοιμα , στρώνουμε το φαγητό στο ταψί (30-32 εκ.)
Απλώνουμε στο κάτω μέρος τα ψητά λαχανικά σε όλη την επιφάνεια του ταψιού , πασπαλίζουμε με μια ποσότητα από τα τριμμένα τυριά , προσθέτουμε λίγη μπεσαμέλ (περίπου το 1/3) και την απλώνουμε στην επιφάνεια . Αδειάζουμε τότε το κοτόπουλο με όλη τη σαλτσούλα του και το απλώνουμε κι αυτό . Πασπαλίζουμε με τυριά (φυλάμε μόνο μια χούφτα για την τελική κρούστα) και τελειώνουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ . Τέλος ρίχνουμεστην επιφάνεια  τα τυριά που φυλάξαμε και ψήνουμε το φαγητό στους 200ο για 45 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει καλά και να κάνει μια ωραία κρούστα . Περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά ώστε να κόβεται σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...