Ρεβυθια σουπα , κλασικη.

Αν αρχίσω να γράφω για τη διατροφική αξία του ρεβυθιού δε θα τελειώσω ούτε αύριο. Σχεδόν επιγραμματικά αναφέρω ότι είναι άριστη πηγή πρωτεϊνης , φυτικών ινών , ασβεστίου ,  σιδήρου και φυλλικού οξέως (ομάδα βιταμίνης Β)! Διατροφολόγοι , γιατροί , διαιτολόγοι , αλλά και απλοί άνθρωποι κυρίως ηλικιωμένοι που διαθέτουν εμπειρική γνώση , προτρέπουν να τρώμε όσπρια και κυρίως ρεβύθια. Σήμερα θα δούμε την απλή αλλά πεντανόστιμη σούπα με ρεβύθια αλλά σε άλλη ευκαιρία θα τα δούμε σε σαλάτες , σε πήλινη  γάστρα σιγομαγειρεμένα , ή σε περίφημους ρεβυθοκεφτέδες ( φαλάφελ).

revythia soupa2

Υλικά (για 4 πιάτα):

400 γρ. ρεβύθια

10 κ.σ.  ελαιόλαδο 

1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο

4-5 κλωνάρια άνιθο πολύ ψιλοκομμένο

1 καρότο ψιλοκομμένο

Χυμό από 2 λεμόνια

1 κ.γλ. κορν φλάουρ (προαιρετικά)

1 κύβο νοστιμιάς λαχανκών

Αλάτι και πιπέρι

revythia soupa4rebithia sto phlino5revythia soupa3revithia thermomix9revythia soupa1revithia thermomix11

Εκτέλεση :

Βάζουμε από το προηγούμενο βράδυ τα ρεβύθια στο νερό   και τα αφήνουμε όλη τη νύχτα να μουλιάσουν. Την επομένη τα ζεματίζουμε σε νερό που βράζει για 5-10 λεπτά . Τα στραγγίζουμε και τα  βάζουμε στην κατσαρόλα να βράσουν σκέτα σε τόσο νερό ώστε να σκεπάζονται καλά . "Ξαφρίζουμε" στην αρχή του βρασμού και όταν δούμε ότι έχουν καθαρίσει , προσθέτουμε το κρεμμύδι , το λάδι , τον άνιθο, το καρότο και τον κύβο , χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για μιάμιση ώρα τουλάχιστον. Όταν είναι έτοιμα κι έχουν μαγειρευτεί , ξεσκεπάζουμε , δυναμώνουμε τη φωτιά ,  αλατίζουμε με προσοχή και  προσθέτουμε το χυμό λεμονιού (αν θέλουμε τη σούπα πιο χιλωμένη , σ'αυτό το σημείο διαλύουμε μέσα στο λεμόνι το κορνφλάουρ)  και το αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και η σούπα είναι έτοιμη , θρεπτικότατη και νοστιμότατη

-Πολύ συχνά ακούω ότι στην κατασκευή των ρεβυθιών  χρησιμοποιείται η μαγειρική σόδα. Στην περίπτωση όμως αυτή καταστρέφονται πολύτιμες βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

-Το λεμόνι που  χαρίζει στα ρεβύθια  τόσο μεγάλη νοστιμιά χαρίζει και μια πολύτιμη ενέργεια : Αποδεσμεύει το σίδηρο απ' αυτά και βοηθά στην απορρόφησή του.!

-Μπορούμε να γαρνίρουμε τη σούπα με λίγα κρουτόνς ολικής άλεσης. Γίνεται το πιάτο πολύ χορταστικό , νόστιμο και ακόμα πιο υγιεινό!

-Ακόμα μπορούμε να συνοδέψουμε τη σούπα μας με λίγο βρασμένο ρύζι , το οποίο προσθέτει το αμινοξύ που αυξάνει την αξία της πρωτεϊνης...

Καλή όρεξη!