Τούρτα μόκα

Η μητέρα μου στην κουζίνα της έφτιαχνε πολύ ωραία πράγματα και έδινε μάλιστα πολύ μεγάλη σημασία στην εμφάνιση. Τα τυροπιτάκια της , τα ντολμαδάκια της , τα κουλούρια και οι κουραμπιέδες της ήταν μικρά , καλοσχηματισμένα , τόσο κομψά , συμμετρικά και τέλεια που τα λέγαμε “κεντήματα”. Τούρτες δεν έφτιαχνε πολλές αλλά η περίφημη μόκα δεν έλειπε από κάθε τραπέζι γιορτής. Την έφτιαχνε βέβαια με σαβαγιάρ , την έχτιζε τόσο περίτεχνα και τόσο πανομοιότυπα κάθε φορά στη διάφανη , πράσινη πιατέλα της γιαγιάς ενώ εκείνο που με τρέλαινε ήταν το άφθονο καβουρδισμένο αμύγδαλο…Σήμερα θα μοιραστώ μαζί σας τη δική μου τούρτα μόκα αναβιώνοντας τις μνήμες των παιδικών μου χρόνων!

toyrta moka1

Υλικά:


1 παντεσπάνι βανίλια (βλ. συνταγή εδώ)
Για το σιρόπι:
250 ml καφέ φίλτρου που θα φτιάξουμε με 250 ml νερό+1 μεζούρα καφέ
3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
2 κ.σ. ποτό (κονιάκ ή Tia Maria)
Για την κρέμα:
1 κουτί φυτική σαντιγύ (τύπου Morfat) που έχουμε βάλει για λίγες ώρες στο ψυγείο
1 φλ.τσ. ζάχαρη άχνη
2 κ.σ. νες καφέ στιγμής  (σκόνη)
300 γρ. κρέμα τυρί μασκαρπόνε
2 κ.σ. ποτό
2 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
Για τη διακόσμηση: καβουρδισμένα αμύγδαλα φιλέ και νιφάδες σοκολάτας

toyrta moka2toyrta moka3toyrta moka4toyrta moka5toyrta moka6toyrta moka7toyrta moka8toyrta moka9toyrta moka10toyrta moka11


Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε το παντεσπάνι σύμφωνα με τη βασική συνταγή. Αν θέλουμε το ετοιμάζουμε μια μέρα πριν.
Ετοιμάζουμε την κρέμα: Χτυπάμε στο μίξερ τη φυτική σαντιγύ για 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει καλά. Σιγά σιγά , συνεχίζοντας το χτύπημα προσθέτουμε την άχνη και τον καφέ. Προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά το τυρί και όταν έχει ενσωματωθεί εντελώς , προσθέτουμε το ποτό και τέλος το βούτυρο. Τοποθετούμε την κρέμα στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα να τη χρησιμοποιήσουμε.
Κόβουμε τότε το παντεσάνι στα δύο , σχηματίζοντας δύο δίσκους και τοποθετούμε τον πρώτο στην πιατέλα μας.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι : Αφού φτιάξουμε τον καφέ  στην καφετιέρα , προσθέτουμε αμέσως τη ζάχαρη και το ποτό και τα ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς η  ζάχαρη . Σιροπιάζουμε ομοιόμορφα τότε τον πρώτο δίσκο παντεσπανιού με τη μισή ποσότητα από το σιρόπι και απλώνουμε πάνω λίγο λιγότερη από τη μισή κρέμα που ετοιμάσαμε. Τοποθετούμε από πάνω τον δεύτερο δίσκο και τον σιροπιάζουμε με το υπόλοιπο σιρόπι . Τελειώνουμε “χτίζοντας” την τούρτα με την υπόλοιπη κρέμα και στα πλαϊνά και τη γαρνίρουμε με καβουρδισμένα αμύγδαλα φιλέ και νιφάδες σοκολάτας. Τοποθετούμε στο ψυγείο για λίγες ώρες μέχρι να παγώσει , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Καλή επιτυχία.

Σημ. : Τη συνταγή για το παντεσπάνι θα βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ: