tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Παραδοσιακα γλυκα

Αυτό που κάποιες οικογένειες ετοιμάζουν ένα πλούσιο πρωινό και το απολαμβάνουν σιγοκουβεντιάζοντας , αργοπίνοντας το ρόφημά τους , το χυμό τους , απολαμβάνοντας το ζαμπόν και τα scrambled eggs  , το ψωμί με τη μαρμελάδα και τις κρέπες με τις φράουλες  πολύ το ζηλεύω…Μα πού συμβαίνει αυτό; Εκεί που οι άνθρωποι δεν ξεκινούν τη μέρα τους πανικόβλητοι και τρεχάτοι για να προλάβουν ένα σωρό υποχρεώσεις , εκεί που τα έχουν όλα τακτοποιημένα και υπό έλεγχο; Μάλλον σε κινηματογραφικές ταινίες ή σε κάποιον άλλο πλανήτη. Τώρα από όλο αυτό το σκηνικό που περιέγραψα πού νομίζετε ότι θα μείνω; Μα φυσικά στις κρέπες! Γιατί δεν είναι ακατόρθωτο να τις ετοιμάσουμε , να τις παραγεμίσουμε και να αφεθούμε για λίγο στη ζουμερή , θεϊκή…..απόλαυσή τους  κάποιο πρωινό , κάποιας Κυριακής , κάποιας γιορτής , κάποιας αγαπημένης οικογενειακής στιγμής…

Προτείνω δυο ειδών γλυκές κρέπες: Μια "μελαχρινή" και μια "λευκή"…Γιατί η απόλαυση είναι θέμα γούστου.

krepes glykies1

Υλικά:

Πάντα λιγούρευα αυτή τη συνταγή με το μπαγιάτικο τσουρέκι που περισσεύει μετά τις γιορτές και αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο καθώς μετατρέπεται σε μια ζουμερή και βουτυρένια πουτίγκα . Οι περιγραφές των σχετικών συνταγών μου κέντριζαν την προσοχή και ξεσήκωναν τη φαντασία μου. Έλεγα πως θα τη δοκιμάσω μα ποτέ δε μου περίσσευε τσουρέκι τόσο που σκέφτηκα να χρησιμοποιήσω ένα του εμπορίου . Μα ήρθε η ευκαιρία: Έφτιαξα τις προάλλες ένα panettone το οποίο έγινε ανάρπαστο και σχεδόν δεν πρόλαβα να το δοκιμάσω . Την επόμενη αναγκάστηκα να φτιάξω ένα ακόμα…Στη συνέχεια σχεδόν απαγόρευσα την επιδρομή στο μισό από αυτό το panettone το οποίο επιτέλους μετατράπηκε σε μια ζουμερή και απολαυστική πουτίγκα που μας ξετρέλανε. Την εμπλούτισα με ψητά μήλα και σταφίδες , την πασπάλισα με καστανή ζάχαρη και με άρωμα κανέλας και την καταευχαριστηθήκαμε!

poytigka1

Υλικά:

Ήταν να μην τα δοκιμάσω αυτά τα μελομακάρονα. Μια καλοσερβιρισμένη πιατέλα γεμάτη μελομακάρονα , κέρασμα από μια φίλη , καμάρωνε στην τραπεζαρία της μητέρας μου και η δοκιμή με ξετρέλανε. Τι κι αν έχω ήδη αρκετές συνταγές για μελομακάρονα…Τι κι αν έλεγα μέχρι τότε ότι τη συνταγή μου δεν την αλλάζω με τίποτε…Αυτή η συνταγή έπρεπε να προστεθεί οπωσδήποτε στα αρχεία μου. Την επομένη , τηλεφωνήσαμε στην ευγενέστατη και άξια κυρία Μαριάννα η οποία μας έδωσε τη συνταγή της και μας ευχήθηκε καλή επιτυχία μέσα από την καρδιά της. Η συνταγή εκτελέστηκε άμεσα και το αποτέλεσμα μας ικανοποίησε απόλυτα.

melomakarona marianas1

Υλικά:

Το γλύκισμα αυτό το θεωρούσα πολύ δύσκολο στην κατασκευή του. Νόμιζα πως χρειάζονται ειδικές ικανότητες για να το φτιάξει κανείς. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι κάτι τόσο νόστιμο και εντυπωσιακό θα ήταν και τόσο απλό. Από τότε που έφτιαξα αυτές τις καριόκες για πρώτη φορά δεν τις απαρνιέμαι ποτέ σε γιορτές , ξεχωριστές ημέρες , κεράσματα , επισκέψεις αλλά και στις ώρες της….. "υπογλυκαιμίας"
Να σημειώσω ότι είναι ένα γλυκάκι νηστίσιμο και πολύ ιδανικό για τις γιορτές των Χριστουγέννων...Φτιάξτε τις και θα τις καθιερώσετε , είμαι σίγουρη!

karioka mantarini1
Υλικά :

Λατρεύω τα μήλα και τα απολαμβάνω σε κάθε μορφή , με κάθε πρόταση σερβιρίσματος. Αγαπώ τον τραγανό καρπό τους και το υπέροχο άρωμά τους. Οι δοκιμές μου σε συνταγές μηλόπιτας ξεπερνά κάθε δεδομένο και τείνει να θεωρείται συλλεκτική μανία. Μου αρέσουν όλες! Όμως αυτή είναι πάνω απ’ όλες , είναι ένας πραγματικός θησαυρός , είναι το καμάρι μου και η αδυναμία μου. Η πιο αγαπημένη μου μηλόπιτα είναι αυτή που με αντιπροσωπεύει όσο καμμιά άλλη γιατί τα έχει όλα: μια απλή αλλά αρωματική και ζουμερή γέμιση , μια υπέροχη βουτυρένια ζύμη να την περιβάλλει και που θυμίζει έντονα σφολιάτα και μια δημιουργική διαδικασία που αγγίζει τα όρια της ψυχοθεραπείας. Φίλοι μου με πολλή αγάπη και χαρά μοιράζομαι μαζί σας την παραδοσιακή , τυπική , κορυφαία Αμερικάνικη μηλόπιτα!

american apple pie1

Υλικά:

Πολλοί την ονομάζουν πουτίγκα Τυρνάβου γιατί συνηθίζεται εκεί και αποτελεί παραδοσιακό , γιορτινό γλύκισμα της περιοχής , άλλοι πάλι την ονομάζουν μελαχρινή με κρέμα για ευνόητους λόγους , λίγο πιο πέρα στην περιοχή  της Καρδίτσας την ονομάζουν “κοφτή” Καρδιτσιώτικη….Μα τι αξιολάτρευτο γλυκό είναι αυτό! Τολμώ να πω ότι δεν το αγαπώ απλώς μα το λατρεύω και οι αντιστάσεις μου απέναντί του είναι μηδενικές. Στην καρυδένια βάση δεν προσθέτω καθόλου αλεύρι ή σιμιγδάλι και χρησιμοποιώ μόνο τριμμένη φρυγανιά και χοντροτριμμένα καρύδια με αποτέλεσμα να απουσιάζει η αίσθηση αφράτου παντεσπανιού και να κυριαρχεί η μεστή , βαριά σιροπιαστή υφή. Αυτό ακριβώς είναι που με τρελαίνει σε αυτό το γλυκό το οποίο έρχεται να ισορροπήσει με την απόλυτη , τη μοναδική βελούδινη κρέμα….Με πολλή χαρά μοιράζομαι μαζί σας ένα απο τα κορυφαία μου γλυκά…

karydopita krema1

Υλικά:

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...