Παραδοσιακα γλυκα
- Details
- Hits: 4358
Αυτό το γλύκισμα , κατά τη γνώμη μου είναι το πιο πολυφτιαγμένο , το πιο “must" επιδόρπιο των δεκαετιών ΄70-΄80. Σχεδόν κάθε γιορτινό , επίσημο ή ανεπίσημο γεύμα έκλεινε μ’ αυτό , σχεδόν κάθε εστιατόριο το σέρβιρε σαν επιδόρπιο , σχεδόν κάθε νοικοκυρά ήξερε να το φτιάχνει αλλά και να το προσφέρει…Γνωστή εταιρία μάλιστα το καθιέρωσε με τα έτοιμα "προς παρασκευή” φακελάκια με το μίγμα σε σκόνη , το νάυλον φακελάκι και την έτοιμη καραμέλα…Ποιό σπίτι , πείτε μου , δεν είχε τουλάχιστον μια δωδεκάδα από τα περίφημα , ατομικά αλουμίνια φορμάκια και μετά τα “επώνυμα" πλαστικά με το αποσπώμενο κούμπωμα για εύκολο ξεφορμάρισμα…Κι όμως , παρόλη την εκλαϊκευση του γλυκού αυτού…όχι μόνο δεν “ξεθώριασε” η αίγλη του, αλλά το λατρεύουμε , γιατί η ανάλαφρη , καραμελένια γεύση του ήρθε για να μείνει…
- Details
- Hits: 2608
Το γλυκό του κουταλιού , αυτό τό απολαυστικό , σιροπιαστό κέρασμα με φρούτα ή άλλους καρπούς της γης αποτελεί ένα υπέροχο , παραδοσιακό γλυκό που μας παραπέμπει στην ελληνική παράδοση και στα χρόνια των γιαγιάδων μας…Νομίζω πως ξεκίνησε από την ανάγκη των ανθρώπων να διατηρήσουν για όσο το δυνατόν περισσότερο καιρό τους καρπούς εκείνους που εποχιακά έκαναν την εμφάνισή τους…παράλληλα ήταν ένα γλυκό διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή , τις εποχές που δεν υπήρχαν δυνατότηες για άλλα κεράσματα όπως σήμερα ενώ τελικά ταυτίστηκε με τη νοικοκυρωσύνη και την αρχοντιά…Το νεράντζι είναι ένα αρωματικό φρούτο που κάνει την εμφάνισή του στα τέλη του χειμώνα και αποτελεί ένα από τα κορυφαία του είδους…Θα το ξεπικρίσουμε , θα το δέσουμε με ζάχαρη και θα κλείσουμε μέσα στο βάζο όλο το άρωμα του υπέροχου αυτού φρούτου!
- Details
- Hits: 4304
Με αυτόν τον καρπό δηλώνω γοητευμένη. Τολμώ να πω ότι είναι το αγαπημένο μου φυτό και έχω την τύχη να έχω ένα δικό μου δεντράκι που το φύτεψα πριν λίγα χρόνια. Όσο το βλέπω να μεγαλώνει νιώθω τεράστια ικανοποίηση και όταν βλέπω του ανθάκια να “δένουν” σε καρπό νιώθω πραγματικά ευγνώμων…Γραντζουνίζω συνέχεια με το νύχι μου τη σάρκα τους όσο βρίσκονται ακόμα πάνω στο δέντρο για να μυρίζω το μεθυστικό άρωμα που αναδύουν και με περισσή χαρά κόβω τους καρπούς όταν ωριμάσουν τους οποίους σχεδόν ευλαβικά φτιάχνω γλυκό του κουταλιού. Την αγάπη για το δέσιμο αυτού του γλυκού μου έχει μεταδόσει η πεθερά μου , καθώς και όλη τη γνώση για την παρασκευή του…
- Details
- Hits: 3770
Το σμέουρο είναι αυτό το καταπληκτικό , μικρό φρουτάκι με το ρόδινο χρώμα , την υπόξινη γεύση και την όψη που θυμίζει αρκετά τις φράουλες. Οι άγγλοι και οι αμερικάνοι το λένε raspberry , οι γάλλοι το λένε framboise , εγώ πάλι το λέω ευεργεσία για τον οργανισμό , το λέω ένα μικρό θαύμα της φύσης. Έχει μεγάλη αντιοξειδωτική αξία και αντιφλεγμονώδη και αντικαρκινική δράση. Το χρησιμοποιώ πάρα πολύ…σε γλυκά , σαλάτες ή φρουτοσαλάτες…κυρίως όμως το χρησιμοποιώ για να φτιάξω μια υπέροχη , ρουμπινένια , κατακόκκινη μαρμελάδα η οποία κερδίζει καθέναν πριν ακόμα τη δοκκιμάσει , μόνο και μόνο με το υπέροχο χρώμα της. Φροντίζω να μην την κάνω πολύ γλυκιά , έτσι ώτε να αναδεικνύεται η μοναδική , υπόξινη γεύση του φρούτου…
Δείτε τη:
- Details
- Hits: 4047
Η καρυδόπιτα για μένα είναι το κορυφαίο , κλασικό , παραδοσιακό και πλέον “αρχοντικό” γλυκό…μου φέρνει στο μυαλό την εικόνα της παλιάς σερβάντας και πάνω να δεσπόζει μια πληθωρική πιατέλα με τετράγωνα , σιροπιασμένα , αρωματικά κομμάτια καρυδόπιτας…Πιο σύγχρονη εκδοχή βέβαια θέλει την καρυδόπιτα σερβιρισμένη με μια μπάλα παγωτό και λίγο σιρόπι σοκολάτας ή καραμέλας...Όταν ήμουν μικρή δε θυμάμαι να τρελαινόμουν και πολύ γι’ αυτό το γλυκό και όταν μάλιστα πηγαίναμε σε μια γιορτή και μας κερνούσαν καρυδόπιτα έλεγα μέσα μου : “πάλι αυτή;” Με τον καιρό όμως κατάλαβα πως μερικά πράγματα έχουν αξία ανεκτίμητη κι είναι διαχρονικά!
- Details
- Hits: 9709
Αυτή η πίτα δεν ξέρω γιατί λέγεται έτσι , εκείνο που ξέρω είναι ότι είναι υπέροχη! Μάλλον έχει να κάνει με τα φύλλα τα οποία τα τσαλακώνουμε σα να ήταν “πατσαβούρια” , όχι βέβαια γιατί βαριόμαστε ή είμαστε αδέξιοι στα χέρια αλλά επειδή θέλουμε να σχηματίσουμε πτυχές ανάμεσα στα φύλλα , για να τρυπώσει ανάμεσα το βουτυράκι , να τα ψήσει και να τα κάνει τραγανά και υπέροχα και στη συνέχεια να συμπληρώσουμε την “καλλιτεχνία” μας με ένα ζαχαρούχο γάλα , μπόλικη άχνη και κανέλα…τόσο απλά…Πρόκειται για ένα γλύκισμα που ετοιμάζεται πανεύκολα και γρήγορα και αρέσει σε όλους!
Δείτε το :