tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Παραδοσιακα γλυκα

Δε νομίζω να υπάρχει κανείς που να μην αγαπάει αυτό το γλύκισμα...τόσο ωφέλιμο , τόσο αρωματικό...και η κρέμα του τόσο ανάλαφρη και βελούδινη. Σε άλλες χώρες του κόσμου το ονομάζουν "πουτίγκα ρυζιού" και το εμπλουτίζουν με αρώματα ανάλογα με το τί διαθέτει η κάθε περιοχή. Στο Βυζάντιο το ονόμαζαν "γλυκό των πλουσίων". Για μας όμως είναι το αγαπημένο "ρυζόγαλο" των μαμάδων και των γιαγιάδων μας και είναι συνώνυμο του ωφέλιμου και δυναμωτικού για παιδιά και...όχι μόνο . Φτιάξτε το , αρωματίστε το με μπόλικη κανέλα και απολαύστε το!

ryzogalo1

Υλικά:

Σιροπιαστά , παιχνιδιάρικα , δίχρωμα , παραδοσιακά , γιορτινά κι αγαπημένα! Αυτά είναι τα γνωστά σε όλους μας ροξάκια. Κάθε νοικοκυρά που “σέβεται” τον εαυτό της έχει στα κιτάπια της τουλάχιστον δύο διαφορετικές συνταγές με μικρές παραλλαγές για το συγκεκριμένο γλύκισμα…Η πρώτη μου επαφή με τα ροξάκια ήταν  πριν πολλά χρόνια…στην κουζίνα της πεθεράς μου. Ο “έρωτας” ήταν κεραυνοβόλος ,  a prima vista και οι δοκιμές δεν έπαψαν από τότε…Έχοντας πειραματιστεί πάρα πολύ μέχρι να καταλήξω στη συγκεκριμένη πρόταση , και με την τελική  συμβολή δυο καλών μου φίλων , της Παγώνας και της Μαρίας , με χαρά μοιράζομαι μαζί σας τα αξιολάτρευτα δικά μου ροξάκια!

roxakia22

Υλικά :

Είναι το χρώμα , είναι το άρωμα , είναι η γεύση , είναι η ομορφιά , είναι η Άνοιξη…όλα τα έχει αυτό το μαγικό , ζουμερό , μικρό θαύμα της φύσης. Είναι η φράουλα και την αγαπάμε πολύ….Γι’ αυτό θα εκμεταλλευτούμε αυτή την εποχή που η φύση μας τη χαρίζει απλόχερα και θα την κλείσουμε σε ένα βάζο ελαφρά “δεμένη” για να μη χάσει το υπέροχο χρώμα της και βυθισμένη στο ρουμπινί σιρόπι της που ξυπνά όλες τις αισθήσεις…Η ομορφιά της απλότητας βρίσκεται σε αυτό το γλυκό…σκέτο , σερβιρισμένο μαζί με ένα ποτήρι παγωμένο νερό ή συνοδεία ενός παγωτού βανίλια γαρνιρισμένο με δυο-τρεις φράουλες , λίγο καβουρδισμένο αμύγδαλο και το σιρόπι τους να κυλά ηδονικά….
Υλικά:

fraoyla1
Υλικά :

Η φράουλα για μένα είναι ένα μικρό θαύμα και το αποδεικνύει με το ρουμπινένιο χρώμα της , με το υπέροχο άρωμά της και με την τεράστια διατροφική της αξία!  Όσο υπάρχουν φράουλες και είναι η εποχή τους προσπαθώ να τις εκμεταλλεύομαι και να  τις τιμώ δεόντως….και δεν είναι πολύς ο καιρός , καθώς παράγεται για ένα μικρό χρονικό διάστημα μέσα στην Άνοιξη. Φτιάχνω λοιπόν τούρτες και άλλα γλυκά ψυγείου , σως φράουλας  , κεκάκια με φράουλες  , τάρτα  με κρέμα φράουλας , τσηζ κέικ...Τέλος φτιάχνω και  μαρμελάδα για να την απολαμβάνουμε για όσο περισσότερο καιρό γίνεται  με το τσουρεκάκι μας , με το παξιμάδι μας , με το γιαούρτι ή το παγωτό βανίλια και καμιά φορά σκέτη κρυφά-κρυφά με το κουταλάκι!

marmelada fraoula5

Yλικά:

Αυτό το γλύκισμα , κατά τη γνώμη μου είναι το πιο πολυφτιαγμένο , το πιο “must" επιδόρπιο των δεκαετιών ΄70-΄80. Σχεδόν κάθε γιορτινό , επίσημο ή ανεπίσημο γεύμα έκλεινε μ’ αυτό , σχεδόν κάθε εστιατόριο το σέρβιρε σαν επιδόρπιο , σχεδόν κάθε νοικοκυρά ήξερε να το φτιάχνει αλλά και να το προσφέρει…Γνωστή εταιρία μάλιστα το καθιέρωσε με τα έτοιμα "προς παρασκευή” φακελάκια με το μίγμα σε σκόνη , το νάυλον φακελάκι και την έτοιμη καραμέλα…Ποιό σπίτι , πείτε μου , δεν είχε τουλάχιστον μια δωδεκάδα από τα περίφημα , ατομικά αλουμίνια φορμάκια και μετά τα “επώνυμα" πλαστικά με το αποσπώμενο κούμπωμα για εύκολο ξεφορμάρισμα…Κι όμως , παρόλη την εκλαϊκευση του γλυκού αυτού…όχι μόνο δεν “ξεθώριασε” η αίγλη του, αλλά το λατρεύουμε , γιατί η ανάλαφρη , καραμελένια γεύση του ήρθε για να μείνει…

karamele1
Υλικά :

Το γλυκό του κουταλιού , αυτό τό απολαυστικό , σιροπιαστό κέρασμα με φρούτα ή άλλους καρπούς της γης αποτελεί ένα υπέροχο , παραδοσιακό γλυκό που μας παραπέμπει στην ελληνική παράδοση και στα χρόνια των γιαγιάδων μας…Νομίζω πως ξεκίνησε από την  ανάγκη των ανθρώπων να διατηρήσουν για όσο το δυνατόν περισσότερο καιρό τους καρπούς εκείνους που εποχιακά έκαναν την εμφάνισή τους…παράλληλα ήταν ένα γλυκό διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή , τις εποχές που δεν υπήρχαν δυνατότηες για άλλα κεράσματα όπως σήμερα ενώ τελικά ταυτίστηκε με τη νοικοκυρωσύνη και την αρχοντιά…Το νεράντζι είναι ένα αρωματικό φρούτο που κάνει την εμφάνισή του στα τέλη του χειμώνα και αποτελεί ένα από τα κορυφαία του είδους…Θα το ξεπικρίσουμε , θα το δέσουμε με ζάχαρη και θα κλείσουμε μέσα στο βάζο όλο το άρωμα του υπέροχου αυτού φρούτου!

nerantzi1
Υλικά :

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...