tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Παραδοσιακα γλυκα

Ο χαλβάς είναι ένα από τα πιό  αγαπημένα γλυκίσματα των παιδικών μου χρόνων. Είναι από τα πρώτα γλυκά που θέλησα να μάθω να φτιάχνω…όταν ήμουν ακόμα μαθήτρια!!! Και δεν ήταν καθόλου δύσκολο……σαν ποιηματάκι θυμάμαι τη μητέρα μου να ''απαγγέλει'' την αναλογία των υλικών. Εκείνο που με ενθουσιάζει με το χαλβά είναι ότι θεωρείται το γλυκό …με τα χίλια πρόσωπα. Μπορούμε να του προσθέσουμε ποικιλία υλικών και αρωμάτων και να έχει  κάτι το διαφορετικό κάθε φορά , πότε με ξηρούς καρπούς , πότε με αποξηραμένα φρούτα , πότε με ξύσμα εσπεριδοειδών και πότε με μπαχαρικά με αποκορύφωμα την αγαπημένη κανέλα!

Ας τον δούμε :

halvas simigdali1

YΛΙΚΑ:

Η μάνα…αυτό το ιερό πρόσωπο που μας έφερε στη ζωή...μας κρατούσε από το χέρι στα πρώτα μας βήματα…μας έμαθε να περπατάμε…μας έμαθε να κλαίμε , να γελάμε , να αγαπάμε…μας έμαθε να ζούμε…και δεν έπαψε ποτέ να μας δείχνει το δρόμο , να μας μαθαίνει πράγματα…να μας κοιτάζει στα μάτια , να τη κοιτάζουμε κι εμείς και να παίρνουμε δύναμη . Κι όταν κάποτε φύγει για τον ουρανό , είναι πάντα εκεί με όλα όσα σφράγισαν την ύπαρξή της , με όλα όσα μάθαμε , τα μικρά και τα μεγάλα , τα σημαντικά και τα ασήμαντα…τα καθημερινά…Μιλώντας με τη φίλη Μαριάννα για τη συνταγή που μοιράζομαι σήμερα μαζί σας , νόμιζα ότι η μαμά της (που έφτιαχνε αυτό το γλυκό) ζει…όμως έχει φύγει…Κι οι συνταγές της και τα μυστκά της είναι εκεί , μέσα στην καρδιά της κόρης της όπου θα συνεχίσει να ζει….

xalbas dixromos1
Υλικά :

Τώρα για το κυδώνι τι να πω; πώς να το  προλογίσω; Είναι ένας φημισμένος καρπός με χρυσοκίτρινο χρώμα , περίεργη χνουδωτή σάρκα και πολύ ιδιαίτερη γεύση…το άρωμά του τόσο χαρακτηριστικό και τόσο διακριτικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική και να κάνει θαύματα…
Λέγεται ότι ο Σόλων θέσπισε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο οι νεόνυμφοι έπρεπε να τρώνε κυδώνι για "βίον ευτυχή" αλλά και ότι ο Πάρις πρόσφερε καρπό κυδωνιού στη θεά Αφροδίτη…Εγώ σήμερα πάντως τα κυδώνια μου θα τα αρωματίσω , θα τα ψήσω και θα σας τα προσφέρω με ιδιαίτερη χαρά!

Δείτε τα :

kydonia1

Υλικά :

Πόσο μου αρέσει αυτός ο χαλβάς δε λέγεται και πιστεύω ότι αρέσει και σε πολλούς ακόμα.  Βασίζεται στην καραμελωμένη ζάχαρη και δένει με νισεστέ , ενώ τα καβουρδισμένα αμύγδαλα συμπληρώνουν το καταπληκτικό αποτέλεσμα . Έχω δοκιμάσει πολλές συνταγές με αρκετή επιτυχία άλλα πάντα κάτι έφταιγε και το αποτέλεσμα δε με ικανοποιούσε απόλυτα , μέχρι που ανακάλυψα τη συνταγή της εξαιρετικής κι αγαπημένης φίλης , Αρετής Βαρδάκα στο διαδίκτυο. Είναι εξαιρετική και πανεύκολη συνταγή με σίγουρη επιτυχία και πολλή-πολλή νοστιμιά…

Σας την παρουσιάζω , έχοντας κάνει μια πολύ μικρή τροποποίηση:

halvas farsalon1
Υλικά :

Όσοι με γνωρίζουν προσωπικά , ξέρουν ότι η καταγωγή μου έιναι από την Αρκαδία…Τον τόπο αυτό εγώ τον έχω συνδυάσει με "λατρεμένους" , φιλόξενους και αγνούς ανθρώπους  αλλά και με τη μεγάλη  αγάπη για τη γη και τους καρπούς της. Η Αρκαδία παράγει πατάτες εξαιρετικής ποιότητας , καρύδια , κεράσια και βίσσυνα , αχλάδια , μήλα (τα περίφημα ντελίσιους) και φιρίκα….Αυτά τα τελευταία είναι τόσο απολαυστικά να τα γεύεσαι φρέσκα με την τραγανή και ζουμερή υφή τους αλλά  γίνονται και  υπέροχο γλυκό του κουταλιού. Η θεία μου  έφτιαχνε αυτό το γλυκάκι και δεν το έβαζα όταν ήμουν μικρή με όλες τις σοκολάτες και τις καραμέλες του κόσμου . Νόστιμο και μελωμένο με μπόλικο , ασπρισμένο αμύγδαλο , φυσικά έμαθα να το φτιάχνω από πολύ νωρίς……

firiki koytalioy1
Ελάτε να σας το δείξω :

Αυτή τη γαλατόπιτα έφτιαχνε η θεία μου , στο χωριό (Παλλάντιο Αρκαδίας) το Πάσχα . Ήταν το τοπικό , παραδοσιακό γλύκισμα των ημερών. ΄Εψηνε κάτι τεράστια , αλουμίνια ταψιά με μεγάλες ποσότητες από γάλα κι αυγά και φυσικά το βουτυράκι που έκανε  όλο το σπίτι  να μοσχοβολάει αλλά έκανε και ένα άλλο θαύμα: έκανε τις άκρες του γλυκού ξεροψημένες και τραγανές έτσι που όλοι αγωνιούσαμε να εξασφαλίσουμε ένα τέτοιο “γωνιακό” κομμάτι . Η γεύση του και η νοστιμιά του δεν περιγράφονται καθώς ήταν φτιαγμένο με αγνά υλικά αλλά και με  αγάπη , απλότητα , ζεστασιά και έντονο αίσθημα φιλοξενίας…Τη γαλατόπιτα της θείας τέτοια εποχή τη φτιάχνω κι εγώ και προσπαθώ να προσεγγίσω το άρωμα και τη γεύση της εποχής των παιδικών μου χρόνων στο χωριό…

galopita1
Υλικά :

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...