tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Τάρτα με κρέμα σοκολάτας

Τάρτα με κρέμα σοκολάτας

Πολλές φορές οι πειραματισμοί και οι αναζητήσεις στην κουζίνα μας αποπροσανατολίζουν από τις απλές , κλασικές κι αγαπημένες συνταγές και από τις παραδοσιακές , γνώριμες γεύσεις.

Με αγάπη και σχεδόν νοσταλγική διάθεση , λοιπόν ένα πρωινό έφτιαξα αυτήν εδώ την τάρτα , ετοιμάζοντας πρώτα μια βουτυρένια , τραγανή και ξεροψημένη βάση. Ετοιμάσα μια πληθωρική , σοκολατένια γέμιση  με απλά υλικά δένοντας  την κρέμα σοκολάτας στην κατσαρόλα και τελικά τη γαρνίρισα  με σαντιγύ σχηματίζοντας ροζέτες με το κορνέ…Η απλότητά της με γοήτευσε και την απόλαυσα από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα να ετοιμάζω τα υλικά της μπισκοτένιας βάσης μέχρι τη στιγμή που γεύτηκα την τελευταία κουταλιά!

tarta sokolatenia1

Υλικά για τη βάση:

310 γρ. αλεύρι μαλακό

200 γρ. βούτυρο κρύο από το ψυγείο

80 γρ. ζάχαρη άχνη

1 αυγό (από το ψυγείο)

Υλικά για την κρέμα σοκολάτας:

180 γρ. ζάχαρη

700 ml γάλα

70 γρ. αλεύρι

1 κ.σ. κακάο

1 βανίλια

300 γρ. κουβερτούρα

1 κ.σ. βούτυρο

2 φύλλα ζελατίνης

Για το γαρνίρισμα:

1 κουτί φυτική σαντιγύ (τύπου morfat)

200 ml κρέμα γάκατος (30% λιπαρά) κρύα από το ψυγείο

1/2 κούπα ζάχαρη άχνη

tarta sokolatenia2tarta sokolatenia3tarta sokolatenia4tarta sokolatenia5tarta sokolatenia6tarta sokolatenia7tarta sokolatenia8tarta sokolatenia9tarta sokolatenia10tarta sokolatenia11tarta sokolatenia12tarta sokolatenia13tarta sokolatenia14tarta sokolatenia15tarta sokolatenia16tarta sokolatenia17tarta sokolatenia18tarta sokolatenia19tarta sokolatenia20tarta sokolatenia21tarta sokolatenia22tarta sokolatenia23santigy1tarta sokolatenia25tarta sokolatenia26tarta sokolatenia27tarta sokolatenia28tarta sokolatenia29

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα τη βάση:

Ρίχνουμε στην κουζινομηχανή το αλεύρι , την άχνη , το αυγό και το βούτυρο κομμ΄λενο σε κύβους. Ανοιγοκλείνουμε 3-4 φορές το διακόπτη ώστε να αναμιχθούν ελαφρά τα υλικά σχηματίζοντας χοντροκομμένα ψίχουλα. Αδειάζουμε το μίγμα αυτό στον πάγκο εργασίας και το πιέζουμε με τις χούφτες μας ώστε να αποκτήσει ένα ενιαίο σώμα. Τοποθετούμε μια λαδόκολλα σε ταρτιέρα 32 εκ. και μεταφέρουμε εκεί το μίγμα . Το πιέζουμε ελαφρά και τοποθετούμε από πάνω μια δεύερη λαδόκολλα. Με ένα ποτήρι πιέζουμε το μίγμα πάνω από τη λαδόκολλα κάνοντας  κυκλικές κινήσεις με αποτέλεσμα να απλώσουμε ομοιόμορφα το υλικό σε όλη τη βάση και στα τοιχώματα  και να του δώσουμε το σχήμα της ταρτιέρας. Τοποθετούμε την ταρτιέρα στην κατάψυξη για μια ώρα έτσι ώστε να παγώσει η βάση και να δουλεύεται πανεύκολα.

Παράλληλα ετοιμάζουμε την κρέμα σοκολάτας: Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό και ρίχνουμε στην κατσαρόλα τη ζάχαρη , το αλεύρι , το κακάο και τη βανίλια. Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν και περιμένουμε να έρθουν σε βρασμό. Συνεχίζοντας το ανακάτεμα προσθέτουμε την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια και το βούτυρο μέχρι να λιώσουν . Τέλος στίβουμε τα φύλλα ζελατίνης , τα διαλύουμε σε 3 κ.σ. βραστό νερό και τις προσθέτουμε κι αυτές στο μίγμα. Περιμένουμε να πάρει δυο-τρεις βράσεις κι αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη μέχρι να κρυώσει εντελώς. (Αν πέσει χλιαρή πάνω στη βάση θα χαλάσει την τραγανή υφή της).

Επανερχόμαστε τη βάση: Καθώς έχει παγώσει εντελώς , αφαιρούμε τις λαδόκολλες και την τοποθετούμε έτοιμη , καλοσχηματισμένη στην ταρτιέρα . Ψήνουμε στους 180ο για μισή ώρα περίπου μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσοκάστανο χρώμα. Περιμένουμε να έρθει σε θερμοικρασία δωματίου και αδειάζουμε πάνω της την σοκολατένια κρέμα που στο μεταξύ έχει κρυώσει.

Χτυπάμε τότε την κρέμα γάλακτος σε ένα μπωλ με το μίξερ μέχρι να αποκτήσει την υφή γιαουρτιού. ΣΕ ένα δεύτερο μπωλ χτυπάμε τη φυτική σαντιγύ για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψει και σταδιακά προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη. Προσθέτουμε λίγη-λίγη και τη χτυπημένη κρέμα γάλακτος μέχρι να ενωθούν όλα μαζί τα υλικά. Τοποθετούμε τη λευκή κρέμα σε κορνέ και σχηματίζουμε ροζέτες καλύπτοντας όλη την σοκολατένια επιφάνεια της τάρτας. Γαρνίρουμε με τρούφα ή νιφάδες σοκολάτας και την τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει καλά (καλύτερα για μια νύχτα).

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!

Καλή απόλαυση!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...