tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Αμυγδαλωτά ραγισμένα (ή εργολάβοι κρακελέ)

Θα μπορούσα να γράψω πολλά γι’ αυτό το παραδοσιακό γλύκισμα που με παραπέμπει αμέσως σε πολύ όμορφες στιγμές των παιδικών μου χρόνων όταν  με τα παιδικά μου μάτια θαύμαζα τη σκαλιστή κρυστάλλινη φοντανιέρα με το χλιδάτο “πόδι” και μέσα φιγουράριζαν αρχοντικά και απέριττα τα περίφημα αμυγδαλωτα. Η λιτή , αέρινη και παράλληλα πληθωρική τους γεύση με γοήτευε πάντα και δεν τα βαριόμουν ποτέ. Λάτρευα αυτό το τραγανό , φίνο περίβλημά τους και το γλασάτο εσωτερικό τους που ερέθιζε διακριτικά τον ουρανίσκο. Η ονομασία “εργολάβοι” καθιερώθηκε κάπου στη δεκαετία του ’60 και προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από το γεγονός ότι αποτελούσε το βασικό κέρασμα τη στιγμή που “υπογράφονταν” τα συμβόλαια για μια καινούρια οικοδομή ανάμεσα στον εργολάβο και στον οικοπεδούχο.

Το κλασικό αυτό γλύκισμα το “πείραξα” λιγάκι , δεν το πασπάλισα κλασικά με ψιλοκομμένα αμύγδαλα , ούτε έβαλα ένα ολόκληρο αμύγδαλο στο κέντρο του αλλά το “κύλησα” μέσα στην άχνη ώστε να πάρει αυτή την όμορφη ανάγλυφη μορφή με τα υπέροχα ραγίσματα και φυσικά του έδωσα την ονομασία κρακελέ , όπως ακριβώς ονομάζεται η τεχνοτροπία βαφής επιφανειών με το ίδιο αποτέλεσμα , έτσι ώστε να συνδέομε και τα ζητήματα , αφού… “περί οικοδομής” και εργολαβίας ο λόγος…

amygdalota krakele1

Υλικά (για περίπου 20 κομμάτια)

320 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα

120 γρ. ζάχαρη

3 ασπράδια από αυγά μεσαίου μεγάθους

2 κάψουλες βανίλιας

Λίγες σταγόνες εσάνς αμυγδάλου (προαιρετικά)

Μπόλικη άχνη ζάχαρη

amygdalota krakele2amygdalota krakele3amygdalota krakele4amygdalota krakele5amygdalota krakele6amygdalota krakele7amygdalota krakele8amygdalota krakele9amygdalota krakele10amygdalota krakele11amygdalota krakele12amygdalota krakele13amygdalota krakele14amygdalota krakele15amygdalota krakele16amygdalota krakele17

Εκτέλεση:

Αφού ασπρίσουμε τα αμύγδαλα τα ρίχνουμε στο μπλέντερ και τα τρίβουμε πολύ καλά μέχρι να γίνουν σκόνη(πούδρα αμυγδάλου). Αδειάζουμε την πούδρα αμυγδάλου σε ένα μεγάλο μπωλ και προσθέτουμε εκεί τις βανίλιες και τη ζάχαρη αφού φυλάξουμε όμως 2-3 κ.σ. (που θα χρησιμοποιήσουμε στη μαρέγκα)

Στο μπωλ του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια και τα χτυπάμε μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Όταν σχηματιστεί μια σταθερή μαρέγκα προσθέτουμε τις δυο κουταλιές ζάχαρη που έχουμε φυλάξει και το άρωμα αμυγδάλου (αν το προτιμάμαε). Χτυπάμε για 2-3 λεπτά ακόμα.

Εδώ σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά , σε δόσεις το μίγμα αμυγδάλου-ζάχαρης κοσκινίζοντάς το πάνω απο το μπωλ της μαρέγκας. Κάνοντας κυκλικές κινήσεις με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ενώνουμε σιγά-σιγά το ένα μίγμα με το άλλο. Συνεχίζουμε κοσκινίζοντας άλλο ένα μέρος από την αμυγδαλόσκονη και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά και να σχηματίσουμε μια εύπλαστη , σφιχτή ζύμη.

Την αφήνουμε για 1 ώρα στο ψυγείο και τότε παίρνουμε μια μικρή ποσότητα από τη ζύμη και πλάθουμε ένα μπαλάκι. “Κυλάμε” αυτό το μπαλάκι μέσα στο μπωλ με την άχνη ώστε να πάει παντού και να ασπρίσει ολόγυρα.. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και αραδιάζουμε τα “αχνισμένα” μπαλάκια στη λαμαρίνα του φούρνου που έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα. Πιέζουμε τότε απαλά τα μπαλάκια αυτά με τα δάχτυλά μας ώστε να τους δώσουμε ένα σχήμα “πλακέ” με πάχος περίπου ενάμισι  εκατοστού. Ψήνουμε τότε τα αμυγδαλωτά μας σε προθερμασμένο φούρνο , λίγο πιο κάτω από τη μέση , στους 180ο , για 20-25 λεπτά ανάλογα με το φούρνο , μέχρι να ροδίσουν. Περιμένουμε να κρυώσουν ελαφρά κι σερβίρουμε. Είναι εκπληκτικά!

Αν θέλουμε να διατηρηθεί το τραγανό εξωτερικό τους περίβλημα αποφεύγουμε να τα φυλάξουμε σε μπωλ που κλείνει αεροστεγώς.

Καλή επιτυχία!

Σημ. Τους κρόκους των αυγών , δεν τους πετάμε αλλά μπορούμε να τους κάνουμε μια υπέροχη κρέμα λεμονιού-βουτύρου(lemon curd) . Tη συνταγή θα βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

You are here: Home με...ζαχαρη! Παραδοσιακά Αμυγδαλωτά ραγισμένα (ή εργολάβοι κρακελέ)