tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Tarte tatin

Πολλά διάσημα , αριστουργηματικά πιάτα  , με διεθνή φήμη οφείλουν την υπάρξή τους σε ένα λάθος . Δεν ξεχνάμε το καζαν ντιπί με τον καμένο πάτο της κατσαρόλας , δεν ξεχνάμε τη sacher torte με την έλειψη κρέμας πατισερί και την αντικατάστασή της από μαρμελάδα βερύκοκο κ.λ.π.

Παρόμοια είναι και η ιστορία της περίφημης γαλλικής tarte tatin που κάνει την εμφάνισή της “κατά λάθος” , το 19ο αι. όταν η Caroline Tatin ιδιοκτήτρια πανδοχείου , ξέχασε τα μήλα στο τηγάνι της με αποτέλεσμα να καραμελώσουν κι αυτή τα σκέπασε με μια pate brisee (βάση τάρτας) , τα έψησε κανονικά και δημιούργησε μια εξαίσια , ανάποδη τάρτα που έγραψε ιστορία…

tarttatin1

Υλικά:

Για τη ζύμη:

110 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

60 γρ. βούτυρο παγωμένο από το ψυγείο

Μια τσιμπιά αλάτι

1 μικρό κρόκο αυγού

2 κ.σ. παγωμένο νερό

Για τα καραμελωμένα μήλα:

1100 γρ. μήλα

110 γρ. καστανή ζάχαρη

60 γρ. βούτυρο

1 λεμόνι

tarttatin2tarttatin3tarttatin4tarttatin5tarttatin6tarttatin7tarttatin8tarttatin9tarttatin10tarttatin11tarttatin12tarttatin13tarttatin14tarttatin15tarttatin16tarttatin17tarttatin18tarttatin19tarttatin20tarttatin21tarttatin22tarttatin23

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα τη ζύμη: Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι με το αλάτι και το βούτυρο κομμένο σε κύβους. Δουλεύουμε τα υλικά με τα δάχτυλά μας μέχρι να σχηματίσουμε ακανόνιστα βουτυρωμένα τρίμματα. Προσθέτουμε τότε τον κρόκο και το παγωμένο νερό και δουλεύουμε άλλο λίγο μέχρι να σχηματιστεί μια μάζα που να έχει σώμα (όχι απαραίτητα ομοιογενές). Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τα μήλα: Τα καθαρίζουμε από τη σάρκα και τα κουκούτσια τους και τα κόβουμε στα τέσσερα. Τα ραντίζουμε με το χυμό από το μισό λεμόνι και ανακατεύουμε.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε την καστανή ζάχαρη και το χυμό από το άλλο μισό λεμόνι και το βάζουμε στη φωτιά. Περιμένουμε για λίγα λεπτά μέχρι να υγροποιηθεί η ζάχαρη και να αρχίσει να σχηματίζεται καραμέλα. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε διαρκώς. Όταν λιώσει προσθέτουμε  εκεί τα μήλα και τα γυρίζουμε απ’ όλες τις πλευρές για να καραμελώσουν κι αυτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Αραδιάζουμε στη συνέχεια τα καραμελωμένα μήλα το ένα δίπλα στο άλλο όσο πιο συμμετρικά και όμορφα μπορούμε σε μια στρογυλλή φόρμα 28 εκ. Όση καραμέλα έχει μείνει στο τηγάνι την αδειάζουμε κι αυτή στη φόρμα περιλούζοντας τα μήλα.

Βγάζουμε τότε τη ζύμη από το ψυγείο και την τοποθετούμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και με τον πλάστη ανοίγουμε ένα στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 26 εκ. Με τη βοήθεια του πλάστη μεταφέρουμε το φύλλο πάνω από τα μήλα και πιέζουμε τις άκρες προς τα μέσα ούτως ώστε όταν αναποδογυρίσουμε την τάρτα να έχει σχηματιστεί μια “ζυμαρένια πιατέλα”. Τρυπάμε όλη την επιφάνεια της τάρτας με ένα πιρούνι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 45΄.

Όταν ψηθεί η τάρτα μας περιμένουμε λίγη ώρα μέχρι να κρυώσει και την αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα. Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

ΚΑλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...