tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Αχλαδόπιτα με cranberries (τριφτή)

Πόσο μου αρέσει το αχλάδι! Αν μπορούσα να το χαρακτήριζα , θα του έδινα τον χαρακτηρισμό “ευγενές φρούτο” . Γιατί νομίζω πως είναι ένας από τους πιο “φίνους" καρπούς με διακριτική γεύση  και βελούδινη , ζουμερή υφή . Όσο για το χρώμα του , θεωρώ πως το δικό του πράσινο είναι το πιο απαλό και το πιο “γλυκό”. Σήμερα το έκλεισα μέσα σε μια τραγανή , τριφτή ζύμη με αλεύρι και λίγες νιφάδες βρώμης. Το βούτυρο το απογείωσε ενώ το πάντρεμά του με το μοσοκάρυδο , επιβάλλεται…Το συγκεκριμένο crumble το θεωρώ αξεπέραστο πρωινό συνοδευμένο με λίγο άπαχο γιαούρτι , ενώ αν θέλουμε να το ..επισημοποιήσουμε το σερβίρουμε με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι ή βανίλια. Είναι εξαιρετικό!

crumble axladioy17
Υλικά:


1 κιλό αχλάδια
90 γρ. καστανή ζάχαρη (μπορούμε να την αυξομειώσουμε ανάλογα με την προτίμησή μας και ανάλογα με την ωριμότητα των φρούτων)
Λίγο (ή πολύ) μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
1 χούφτα αποξηραμένα cranberries
Για την τριφτή ζύμη:
150 γρ. αλέυρι
100 γρ. νιφάδες βρώμης
110 γρ. ζάχαρη άχνη
1 βανίλια
120 γρ. βούτυρο , κομμένο σε κυβάκια

crumble axladioy2crumble axladioy3crumble axladioy4crumble axladioy5crumble axladioy6crumble axladioy7crumble axladioy8crumble axladioy9crumble axladioy10crumble axladioy11crumble axladioy12crumble axladioy13crumble axladioy14crumble axladioy15crumble axladioy16crumble axladioy1
Εκτέλεση:
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα αχλάδια από τις φλούδες και τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι στο μάτι της κουζίνας και βάζουμε μέσα τα αχλάδια μαζί με την καστανή ζάχαρη και το μοσχοκάρυδο. Τα ανακτεύουμε και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για λίγα λεπτά , μέχρι να μαραθούν , να μαλακώσουν και να “δέσουν” με τη ζάχαρη  . Δε θέλουμε να στεγνώσουν. Όταν είναι έτοιμα , τα αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και προσθέτουμε τα cranberries.Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε τότε την τριφτή ζύμη: Σε ένα μπωλ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε τη βανίλια και τις νιφάδες βρώμης. Προσθέτουμε την άχνη , κοσκινίζοντάς την και αυτήν . Ανακατεύουμε τα στερεά υλικά και τότε προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια. Δουλέυουμε τα υλικά με τα δάχτυλά μας , προσπαθώντας να δημιουργήσουμε ένα βουτυρένιο , τριφτό , ακανόνιστο μίγμα. (δε θέλουμε λεία και ομοιόμορφη ζύμη) Τότε παίρνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος 18x20 , το βουτυρώνουμε έλαφρά , και πασπαλίζουμε την επιφάνειά του με μια-δυο χούφτες από την τριφτή ζύμη. Αδειάζουμε μέσα  τη γέμιση αχλαδιού-cranberries και την απλώνουμε καλά. Παίρνουμε τότε την υπόλοιπη τριφτή ζύμη και τη σκορπίζουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια , φροντίζοντας να σκεπάσουμε τη γέμιση. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στου 180ο , για 35 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια αλλά όχι να ξεροψηθεί.
Κόβουμε σε κομμάτια τα οποία δεν είναι σταθερά αλλά ακανόνιστα αφού η ζύμη είναι τριφτή και δεν περιέχει αυγά  και σερβίρουμε κατά την προτίμησή μας.
 Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...