Μπισκότα με τζίντζερ και μαύρη ζάχαρη

Ποτέ δεν μπόρεσα να καταλάβω γιατί μερικά γλυκίσματα (και φαγητά βέβαια) τα έχουμε συνδέσει τόσο πολύ με γιορτές και χρονιάρες μέρες και τα στερούμαστε όλο τον υπόλοιπο καιρό…ενώ η καθημερινότητά μας έχει τόσο πολύ ανάγκη από γεύση , από νοστιμιά , από χρώμα και άρωμα…Εεε λοιπόν αυτά τα μπισκότα , αν ρωτήσεις τους περισσότερους θα σου πουν ότι είναι χριστουγεννιάτικα . Εγώ όμως τα λέω “χειμωνιάτικα" , υπέροχα , αρωματικά μπισκότα που μετατρέπουν το απογευματινό τσάι (κυρίως αυτό) σε μια μικρή γιορτή και δεν παύω να τα φτιάχνω για πολύ-πολύ καιρό ακόμα κι αν οι γιορτές έχουν φύγει προ πολλού!
Δείτε τα:

mpiskota tzin1

Υλικά :


180 γρ. ζάχαρη σκούρα , μαλακή από ζαχαροκάλαμο
110 γρ. βούτυρο σε θερμ. δωματίου
1 μεγάλο αυγό
250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γλ. τριμμένο , φρέσκο τζίντζερ
1 κ.γλ. σόδα
1 κ.γλ. κανέλα
1 τσιμπιά γαρύφαλλο (όχι πολύ , γιατί σκεπάζει με το δυνατό του άρωμα όλα τα άλλα)
Λίγη καστανή ζάχαρη για το πασπάλισμα

mpiskota tzin2mpiskota tzin3mpiskota tzin4mpiskota tzin5mpiskota tzin6mpiskota tzin7mpiskota tzin8mpiskota tzin9mpiskota tzin10mpiskota tzin11mpiskota tzin12mpiskota tzin13

Εκτέλεση :

Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με τη σόδα και τα μπαχαρικά . Χτυπάμε στο μίξερ χειρός το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να γίνουν κρέμα και προσθέτουμε το αυγό . Στη συνέχεια προσθέτουμε το τριμμένο τζίντζερ και τέλος το μίγμα του αλευριού , λίγο-λίγο και στη χαμηλή σκάλα του μίξερ . Δε χρειάζεται πολύ χτύπημα , όταν ενσωματωθεί το αλεύρι και έχουμε μια σφιχτή , κολλώδη ζύμη , το μίγμα είναι έτοιμο . Το τοποθετουμε για μία ώρα στο ψυγείο . Στρώνουμε τότε τις λαμαρίνες του φούρνου με λαδόκολλες και αραδιάζουμε κουταλάκια του γλυκού από τη ζύμη σε απόσταση μεταξύ τους . Με ελαφρά βουτυρωμένα δάχτυλα λιαίνουμε την επιφάνεια των μπισκότων και τα πατάμε ελαφρά για να πάρουν πιο “πλακέ" σχήμα . Πασπαλίζουμε με ελάχιστη καστανή ζάχαρη το κάθε μπισκότο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , στην προτελευταία σχάρα του φούρνου , για 10-12 λεπτά . Όταν βγουν από το φούρνο , περιμένουμε λίγα λεπτά να σταθούν , τα ξεκολλάμε από τη λαδόκολλα και τα τοποθετούμε σε σχάρα για να στεγνώσουν . Όταν κρυώσουν , είναι έτοιμα για σερβίρισμα .
Δυο λόγια ακόμα :
-Η δόση βγάζει 35-36 κομμάτια
-Η υφή τους είναι αφράτη και σπογγώδης και ταιριάζουν απόλυτα με το τσάι.
-Την επόμενη μέρα που έχουν “ωριμάσει” και τα αρώματα έχουν “δέσει” είναι ακόμα καλύτερα!
Καλή επιτυχία!