tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Εκπληκτικό κέικ μόκα-σοκολάτα

Αυτό που όταν  φθινοπωριάζει και δροσίζει ο καιρός αναζητώ το κέικ είναι ανεξήγητο…ή μάλλον είναι απόλυτα εξηγήσιμο και ερμηνεύσιμο! 1ον: όλο το καλοκαίρι τον πρώτο λόγο έχουν τα παγωτά , τα σιμιφρέντο και τα γλυκά ψυγείου και σαρώνουν στις προτιμήσεις όλων μας και 2ον : είναι τόσο πολύ ταυτισμένο στο μυαλό με το “άνοιγμα του σχολείου” , σα να είναι το μοναδικό πράγμα που θα κολατσίσει ο μαθητής στο διάλειμμα ή θα κλείσει μέσα το ταπεράκι-θησαυροφυλάκιο του μικρού στο νηπιαγωγείο…Με το χέρι στην καρδιά , οι μικρομάνες πείτε μου ότι δεν φτιάξατε κέικ την παραμονή του σχολικού”αγιασμού” σα να εγκαινιάζετε έτσι τη νέα σχολική χρονιά… Αν πάλι δεν σας αφορά το σχολείο και το παιδικό κολατσιό γιατί βρίσκεστε σε “άλλη φάση” , απλά φτιάξτε αυτό το υπέροχο , ανάλαφρο και υγρό κέικ που θυμίζει σοκολατόπιτα λόγω του τριμμένου φουντουκιού που περιέχει…

marbre mokacake1

Υλικά:

200 γρ. ζάχαρη

125 ml ηλιέλαιο

2 αυγά +1 ασπράδι

1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας

100 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

80 γρ. τριμμένο φουντούκι (πούδρα)

1 κ.σ. μπέικιν

1 κ.γλ. καφέ στιγής (νες καφέ)

50 γρ. τριμμένη κουβερτούρα

Επιπλέον:

50 γρ. κουβερτούρα

1 κ.γλ. καφέ στιγμής (νες καφέ)

60 ml κρέμα γάλακτος

marbre mokacake2marbre mokacake3marbre mokacake4marbre mokacake5marbre mokacake6marbre mokacake7marbre mokacake8marbre mokacake9marbre mokacake10marbre mokacake11marbre mokacake12marbre mokacake14marbre mokacake15marbre mokacake16marbre mokacake17marbre mokacake18marbre mokacake19marbre mokacake20marbre mokacake21marbre mokacake22

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τα 3 τελευταία υλικά (κουβερτούρα , καφέ , κρέμα γάλακτος ) και τοποθετούμε στη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία. Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να ενωθούν τα υλικά. Δε θέλουμε να βράσει το μίγμα. Μόλις πετύχουμε μια ομοιόμορφη παχύρρευστη σοκολατένια σάλτσα αποσύρουμε από τη φωτιά ώστε να κρυώσει.

Ρίχνουμε τότε σε μια λεκάνη τη ζάχαρη , το ηλιέλαιο , τη βανίλια , τα αυγά και το ασπράδι και τα χτυπάμε για λίγα λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν. Ανακατεύουμε την τριμμένη κουβερτούρα και τον καφέ στιγμής και τα προσθέτουμε κι αυτά. Συνεχίζουμε με το τριμμένο φουντούκι.

Ρίχνουμε τότε το 1/3 από αυτό το μίγμα στη σοκολατένια σάλτσα κι ανακατεύομε με μια σπάτουλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Αδειάζουμε τότε στη φόρμα του κέικ στην οποία έχουμε στρώσει λαδόκολλα τα 2/3 του μίγματος που έχει περισσέψει και από πάνω αδειάζουμε το σοκολατένιο μίγμα της κατσαρόλας . Κάνουμε λίγες κυκλικές κινήσεις με ένα μαχαίρι ώστε να ενώσουμε απαλά τα δύο μίγματα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 40-45 λεπτά.

Περιμένουμε να κρυώσει για κανένα 10λεπτο και ξεφορμάρουμε πάνω σε σχάρα. Το αφήνουμε εκεί για 10-15 λεπτά , το τοποθετούμε στην πιατέλα , το πασπαλίζουμε με άχνη , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Καλή επιτυχία!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...