tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Γεμιστό κέικ λεμονιού με κρέμα λεμονιού (lemon curd)

Εδώ έχουμε να κάνουμε με την ομορφιά της απλότητας η οποία κερδίζει πάντα. Ένα απλό κέικ βανίλιας , εμπλουτισμένο με άρωμα λεμονιού και τζίντζερ , μπόλικη κρέμα lemon curd στη μέση κι ένα απλό , λιτό απέριττο στόλισμα που πλαισιώνει το κέικ και το μεταμορφώνει σε ζωγραφιά με τον πιο απλό τρόπο. Όταν το έφτιαξα μετά λύπης το μοιράσαμε σε κομμάτια αφού το όμορφο , τελικό αποτέλεσμα μαγνήτισε τα βλέμματα και το “μαχαίρωμά” του φάνταζε ιεροσυλία. Ωστόσο ήταν να μη γίνει το πρώτο βήμα μιας και η γεύση του ήταν εξίσου απογειωτική! Μήπως είμαι υπερβολική στην περιγραφή μου; Κάποιες φορές , το παραδέχομαι , μπορεί να γίνομαι υπερβολική. Σήμερα όμως , όχι!

gemisto keik lemonioy1

Υλικά για το κέικ:

60 γρ. βούτυρο

60 ml ηλιέλαιο

200 γρ. ζάχαρη

2 αυγά

1 βανίλια

Ξύσμα λεμονιού και τριμμένο φρέσκο τζίντζερ (κατά βούληση)

180 γρ. αλεύρι μαλακό

1 κ.σ. μπέικιν

110 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

2 κ.σ. χυμό λαμονιού ή λικέρ μαστίχα ή λιμοντσέλλο

Για τη γέμιση:

1 δόση lemon curd (κρέμα λεμονιού)

Για την επικάλυψη:

1 κουτί morfat που έχουμε τοποθετήσει στο ψυγείο 1 ώρα πριν

1/2 κούπα ζάχαρη άχνη

100 γρ. τυρί κρέμα

Λίγο γλυκό του κουταλιού λεμόνι ή περγαμόντο σε λωρίδες για το τέλος

gemisto keik lemonioy2gemisto keik lemonioy3gemisto keik lemonioy4gemisto keik lemonioy5gemisto keik lemonioy6gemisto keik lemonioy7gemisto keik lemonioy8gemisto keik lemonioy9gemisto keik lemonioy10gemisto keik lemonioy11gemisto keik lemonioy12gemisto keik lemonioy13gemisto keik lemonioy14gemisto keik lemonioy15gemisto keik lemonioy16gemisto keik lemonioy17gemisto keik lemonioy18gemisto keik lemonioy19gemisto keik lemonioy20gemisto keik lemonioy21gemisto keik lemonioy22gemisto keik lemonioy23gemisto keik lemonioy24gemisto keik lemonioy25

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα την κρέμα λεμονιού σύμφωνα με τη βασική συνταγή. Αυτή μπορούμε να την έχουμε φτιάξει από την προηγούμενη μέρα και να την έχουμε τοποθετήσει στο ψυγείο.

Ετοιμάζουμε στη συνέχεια το κέικ:

Ρίχνουμε στο μπωλ του μίξερ το βούτυρο , το ηλιέλαιο , τη ζάχαρη , το ξύσμα λεμονιού και το τριμμένο τζίντζερ. Τα χτυπάμε καλά με το μίξερ για λίγα λεπτά μέχρι να πετύχουμε ένα λείο μίγμα. Τότε προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά και τη βανίλια. Χτυπώντας  προσθέτουμε διαδοχικά  το γιαούρτι , το αλεύρι και το μπέικιν. Τέλος προσθέτουμε το χυμό λεμονιού ή το ποτό και χτυπάμε για πολύ λίγο ακόμα.

Αδειάζουμε το μίγμα σε ένα στρογγυλό ταψάκι αντικολλητικό ή στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 35 λεπτά περίπου (κάνουμε το τεστ με τη λάμα του μαχαιριού οπωσδήποτε γιατί αν δεν είναι καλοψημένο το κέικ δε θα κοπεί σε επιπεδα όπως πρέπει).

Όταν ψηθεί περιμένουμε να κρυώσει για δέκα λεπτά περίπου και το ξεφορμάρουμε με προσοχή πάνω σε σχάρα.

Το αφήνουμε να στεγνώσει και να κρυώσει εντελώς και το χωρίζουμε με ένα μεγάλο μαχαίρι σε δύο επίπεδα σχηματίζοντας δύο δίσκους. Τοποθετούμε τον πρώτο δίσκο στην πιατέλα και βάζουμε πάνω την κρέμα λεμονιού. Την απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του κέικ και σκεπάζουμε με τον δεύτερο δίσκο.

Χτυπάμε τότε στο μίξερ τη morfat μέχρι να αφρατέψει πολύ καλά και τότε προσθέτουμε λίγη λίγη την άχνη συνεχίζοντας το χτύπημα. Όταν ενσωματωθεί τελείως προσθέτουμε και το τυρί-κρέμα και χτυπάμε για λίγο ακόμα. Φυλάμε λίγη από την κρέμα αυτή για τη διακόσμηση και απλώνουμε την υπόλοιπη  ολόγυρα στο κέικ και στα πλάγια ισιώνοντας την επιφάνεια με μια σπάτουλα.

Στολίζουμε με το γλυκό του κουταλιού , με λίγα φύλλα μέντας και με ροζέττες που σχηματίζουμε με την κρέμα που φυλάξαμε. Τοποθετούμε για μία ώρα περίπου στο ψυγείο για να “σφίξει” το κέικ , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Σημ. - Τη βασική συνατγή για την κρέμα λεμονιού θα βρείτε αν κάνετε κλικ εδώ.

-Η μια δόση κρέμας λεμονιού δίνει αρκετά μεγάλη ποσότητα. Αν δεν τη χρησιμοποιήσουμε όλη μπορούμε να φυλάξουμε την υπόλοιπη στο ψυγείο , αφού διατηρείται για αρκετές μέρες και να τη χρησιμοποιήσουμε συνοδεύντας μπισκότα , κουλουράκια , μπριος , τσουρέκι κ.λ.π. Αν και συνιστώ να είναι πολύ πλούσια.

-Αντί για την κρέμα με τη Μorfat μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρέμα γάλακτος (400ml ) χτυπημένη σε σαντιγύ. Ταιριάζει εξίσου.

-Αν δεν καταναλωθεί την ίδια μέρα , πράγμα δύσκολο, διατηρείται στο ψυγείο. Καλό είναι να το βγάλουμε από το ψυγείο μισή ώρα πριν το σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...