Κέικ με καρότο και γλάσο τυριού

Το κέικ αυτό έχει ευρωπαϊκή καταγωγή…Eγώ πίστευα πως πρόκειται για Αγγλική συνταγή όμως ψάχνοντας διαπίστωσα ότι πρωτοεμφανίστηκε στις πιο Βόρειες , Σκανδιναβικές χώρες , μετά έγινε γνωστό στην Αγγλία , στην Αμερική…και κάπου στην πορεία…το δοκιμάσαμε κι εμείς…και καλά κάναμε , διότι πρόκειται για ένα δροσερό και υγρό κέικ με φρέσκα , ζουμερά καρότα , σταφίδες και μπαχαρικά , που φτιάχνεται πολύ απλά κι εύκολα ενώ η νοστιμιά του είναι ξεχωριστή και αξεπέραστη. Αρέσει σε όλους , ανεξαιρέτως , και το γλάσο τυριού του δίνει αυτό το .."κάτι παραπάνω" .
Δείτε το :

carrotcake8
Υλικά :


150 ml. ηλιέλαιο
300 γρ. ζάχαρη
300 γρ. κοκ. φαρίνα
1 κ.γλ. μπέικιν
150 γρ. σταφίδες (μαύρες και ξανθές)
150 γρ. χοντοτριμμένο καρύδι
250 γρ. καρότα τριμμένα με τον τρίφτη του κρεμμυδιού
Ξύσμα και χυμό από 1 μεγάλο , ζουμερό πορτοκάλι
1 κ.γλ. σόδα (διαλύουμε στο χυμό πορτοκαλιού)
4 αυγά
2 κ.γλ. (κοφτά) κανέλα
Μία δόση γλάσο τυριού

Καρύδια ή φυστίκια Αιγίνης για την επιφάνεια

karoto2karoto3karoto4karoto5karoto6karoto7karoto8karoto9karoto10carrotcake1carrotcake2carrotcake3carrotcake4carrotcake5carrotcake6carrotcake7

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε όλα τα υλικά και κοσκινίζουμε αλεύρι, μπέικιν και κανέλα . Χτυπάμε στο μίξερ , στη δυνατή ταχύτητα για λίγα λεπτά το λάδι , τη ζάχαρη και τα αυγά . Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού  πάνω από το μίξερ γιατί φουσκώνει και ξεχειλίζει και  το αδειάζουμε  στο μίξερ . Προσθέτουμε  και το ξύσμα και δουλεύουμε στη  χαμηλή σκάλα για λίγο ακόμα . Συνεχίζουμε προσθέτοντας με προσοχή το αλεύρι λίγο-λίγο και όταν αναμιχθεί με τα υπόλοιπα υλικά σταματάμε τη χρήση του μίξερ . Προσθέτουμε τώρα τις σταφίδες , τα καρύδια και το τριμμένο καρότο και ενσωματώνουμε απαλά με μια σπάτουλα . Αδειάζουμε το μίγμα σε ταψί (26-28 3κ.) το οποίο έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο , για μία ώρα περίπου . Όταν ψηθεί , περιμένουμε για 15-20 λεπτά να σταθεί , το αναποδογυρίζουμε σε σχάρα και αφαιρούμε με προσοχή τη λαδόκολλα . Το αφήνουμε να κρυώσει , το κόβουμε σε δύο επίπεδα και τότε τοποθετούμε τον πρώτο δίσκο στην πιατέλα. Έχουμε ετοιμάσει το γλάσο τυριού (τη συνταγή θα βρείτε κάνοντας κλικ πάνω στα μαύρα γράμματα , στα υλικά ) και απλώνουμε ομοιόμορφα στην επιφάνειά του τη μισή ποσότητα (γλάσου)  , τοποθετούμε τον δεύτερο δίσκο του κέικ και τελειώνουμε με το υπόλοιπο γλάσο τυριού. Διακοσμούμε με καρύδια ή φυστίκια αιγίνης, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε . Φυλάσσεται στο ψυγείο . Αν θέλουμε το βγάζουμε λίγη ώρα πριν σερβίρουμε αλλά και παγωμένο είναι εξίσου απολαυστικό .
-Σε περίπτωση που δε θέλουμε να το γαρνίρουμε με γλάσο τυριού το πασπαλίζουμε απλά με άχνη ζάχαρη αλλά και σκέτο είναι εξαιρετικό…
Όπως κι αν το προτιμήσετε…καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!