tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Βάφλες βασική συνταγή!

Όταν μιλάμε για βάφλες και αναζητάμε την ιστορία τους και την πατρίδα τους , το πρώτο που θα πέσει στην αντίληψή μας είναι οι περίφημες και ξακουστές βάφλες Βελγίου οι οποίες γίνονται με την προσθήκη μαγιάς κι είναι στρουμπουλές κι αφράτες ενώ αμέσως μετά , το μυαλό ταξιδέυει στην Αμερική οπου η βάφλες αποτελούν πρόταση πρωινού με ένα καλοσχηματισμένο βουνό από τραγανές , κυψελωτές γλυκές πλάκες , περιλουσμένες με σιροπι σοκολάτας , πραλίνες , σιρόπι σφενδάμου , φρούτα του δάσους , χρωματιστά ζαχαρωτά , ξηρούς καρπούς κ.λπ.

Μια αξιόλογη πληροφορία είναι ότι το σχήμα της αρχικά επιδίωξε να απεικονίσει την κηρήθρα με τις χαρακτηριστικές τετράγωνες θήκες  όπου τρυπώνει το μέλι…

Για το τέλος άφησα την πιο αξιόλογη πληροφορία , ότι οι βάφλες πρωτοέκαναν την εμφάνισή τους στη Αρχαιά Ελλάδα όπου οι προγονοί μας ανακάλυψαν να ψήνουν γλυκά , επίπεδα ψωμιά χρησιμοποιώντας δυο πυρωμένες σιδερένιες πλάκες…

Περνώντας στο σήμερα , θα πω ότι οι βάφλες αποτελούν αγαπημένο γλύκισμα που κάποιοι το προτιμούν με απέριττο σερβίρισμα με λίγα φρούτα και λίγη άχνη ή μέλι  και κανέλα ενώ κάποιοι άλλοι λατρεύουν τη βάφλα σερβιρισμένη με μεγαλοπρέπεια και υπερβολή γεύσης και εμφάνισης.

Η επιλογή είναι θέμα προσωπικό και "περί ορέξεως λόγος ουδείς”

vafles1

Υλικά: (για 6 τετράγωνες βάφλες 10x10)

180 γρ. αλεύρι μαλακό

1 κ.σ. μπέικιν

1 κ.σ. ζάχαρη

1 μεγάλο αυγό

1 βανίλια

40 γρ. λιωμένο βούτυρο

200 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου

1 κ.γλ. ξύδι λευκό

vafles2vafles3vafles4vafles5vafles6vafles7vafles8vafles9vafles10vafles11vafles12vafles13vafles14vafles15vafles16vafles17vafles18vafles19vafles20vafles21vafles22vafles23

Εκτέλεση:

Ρίχνουμε το ξύδι μέσα στο γάλα , το ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη.

Χωρίζουμε τον κρόκο από το ασπράδι του αυγού και τα ρίχνουμε σε δυο διαφορετικά μπωλ. Προσθέτουμε στο μπωλ με τον κρόκο την βανίλια και το λιωμένο βούτυρο κι χτυπάμε λίγο με το μίξερ χειρός.  Όταν ενωθούν τα υλικά προσθέτω σταδιακά το αλεύρι ανακατεμένο με το μπέικιν εναλλάξ με το γάλα. 

Ρίχνουμε στο δεύτερο μπωλ με το ασπράδι τη ζάχαρη και χτυπάμε σε σφιχτή μαρέγκα. Αδειάζουμε τότε την μαρέγκα στο πρώτο μίγμα και ενσωματώνουμε με απαλές , κυκλικές κινήσεις. Θα σχηματιστεί ένα απαλό , βελούδινο , αφράτο  μίγμα.

Λαδώνουμε με λίγο ηλιέλαιο ή βούτυρο την βαφλιέρα και αδειάζουμε μια κουταλιά στην κάθε θήκη. Ψήνουμε για 4-6 λεπτά ανάλογα με το πόσο τραγανή θέλουμε τη βάφλα μας κι ανάλογα με τη βαφλιέρα που έχουμε.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μίγμα.

ΣΕρβίρουμε κατά προτίμηση!

Ενδεικτικές προτάσεις είναι:

Μέλι με κανέλα , ψιλοκομμένα φρούτα του δάσους  κι άχνη ζάχαρη , μπανάνα σε φετίτσες και πραλίνα ή φυστικοβούτυρο , βούτυρο και σιρόπι σφενδάμου(αγαπημένη μου εκδοχή) , παγωτό βανίλια και σιρόπι σοκολάτας , κρέμα σαντιγύ με ξηρούς καρπούς και σιρόπι φράουλας κ.λ.π.

Οπως κι αν την προτιμάτε , καλή απόλαυση!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...