tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Λουκουμάδες-ντόνατς με ζάχαρη

Αυτό το υπέροχο γλύκισμα , μου θυμίζει τα φοιτητικά μου χρόνια….πως και πως περίμενα να βγουν οι ζεστοί λουκουμάδες το πρωί από το φούρνο της γειτονιάς μου οι οποίοι μαζί με ένα σοκολατούχο γάλα αποτελούσαν το "πρωινό" μου ! Από τότε τρελαινόμουν…Πολλοί τους λένε "λουκουμάδες της παραλίας" και δεν έχουν άδικο , γιατί φέρνω στο μυαλό μου έναν κύριο με λευκό , μακρυμάνικο πουκάμισο και γένια να περπατάει  στην παραλία , κρατώντας ένα χαρτόκουτο και να φωνάζει…"λουκουμάδες , λουκουμάδες"…. Τελικά όμως εγώ θα τους ονόμαζα ευχαρίστως "οι λουκουμάδες της Αρετής" γιατί η λατρεμένη διαδικτυακή φίλη μου Αρετή Βαρδάκα με έμαθε να τους φτιάχνω και την ευχαριστώ πολύ!

donuts sugar1
Υλικά :


3 1/2-4 φλ. αλέυρι γ.ο.χ.
1  1/2 (ενάμισι) φακελάκι ξηρή μαγιά
4 κ.σ. ζάχαρη
1/2 φλ. χλιαρό νερό
1/2 φλ. βούτυρο (ή μαργαρίνη) λιωμένο
1 φλ. χλιαρό , φρέσκο γάλα
1 πρέζα αλάτι
1 αυγό
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Ζάχαρη για να τους πασπαλίζουμε στο τέλος

donuts sugar2donuts sugar3donuts sugar4donuts sugar5donuts sugar6donuts sugar7donuts sugar8donuts sugar9donuts sugar11donuts sugar10donuts sugar12donuts sugar13

Εκτέλεση :
Ρίχνουμε (για αρχή) στον κάδο του μίξερ τα 3 φλ. αλεύρι με τη μαγιά και τη ζάχαρη και όλα τα υπόλοιπα υλικά (όπως αναφέρουμε και πιο πάνω , χλιαρά) . Ξεκινάμε να δουλεύουμε τα υλικά με το γάντζο του μίξερ που είναι ειδικός για ζύμωμα και προσθέτουμε όσο απ' το υπόλοιπο αλέυρι χρειαστεί μέχρι να γίνει η ζύμη μας αφράτη και μαλακή. Στην αρχή φαίνεται να κολλάει στα χέρια αλλά όσο περνάει η ώρα στρώνει γι' αυτό δεν πρέπει να ξεγελαστούμε και να ρίξουμε πολύ αλέυρι. Σκεπάζουμε τη ζύμη , όπως είναι μέσα στον κάδο και περιμένουμε μια ώρα μέχρι να φουσκώσει .
Τη μεταφέρουμε τότε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε σε χοντρούτσικο φύλλο πάχους ενός εκατοστού. Με τη βοήθεια μιας κούπας ή ποτηριού με διάμετρο 8 εκ. και με ένα μαχαίρι κόβουμε στρογγυλούς λουκουμάδες. Αυτό που θα μείνει ανάμεσα στα κοψίματα το ξαναζυμώνουμε και σχηματίζουμε κι άλλους λίγους κύκλους. Με ένα μικρό στρογγυλό εργαλείο-δαχτυλίδι διαμέτρου 2,5 εκ. κάνουμε μικρές τρύπες στο κέντρο  ( ιδανικό είναι  ένα ανταλλακτικό-μύτη του κορνέ ) . Συγκεντρώνουμε όλα τα μικρά αυτά μπαλάκια και σχηματίζουμε έναν τελευταίο λουκουμά.. ;)
Τοποθετούμε τώρα τους λουκουμάδες αραδιασμένους σε ένα ταψί και περιμένουμε άλλη μισή ώρα να φουσκώσουν κι άλλο. Τους τηγανίζουμε στη συνέχεια , σε μπόλικο ηλιέλαιο , σε μέτρια φωτιά γιατί αρπάζουν εύκολα κι έναν-έναν που βγαίνει από το τηγάνι τον τοποθετούμε στο ταψί και τον πασπαλίζουμε με μπόλικη ζάχαρη…Περιμένουμε λίγο να κρυώσουν και…ορμάμε!
Καλή επιτυχία!

 

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

κεικ