tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Κουλούρια πορτοκαλιού με λάδι

Αυτά είναι τα κλασικά κι αγαπημένα κουλούρια που έφτιαχνε η γιαγιά μου , η μητέρα μου , η πεθερά μου κι όλες οι παραδοσιακές νοικοκυρές , είναι αυτά που τα βουτάμε στον ελληνικό καφέ κι αυτός παίρνει άλλη γεύση , είναι αυτά που δίνουμε στα παιδιά μας για κολατσιό στο σχολείο ή την εκδρομή και δεν χάνουν ποτέ την αξία τους όσα χρόνια κι αν περάσουν! Είναι αυτά που όσες φορές κι αν τα γευτούμε θα αισθανόμαστε ότι γευτήκαμε μια εξαιρετική , ασυναγώνιστη γεύση! Η κατασκευή τους είναι μια απολαυστική  ιεροτελεστία , τόσο απλή και τόσο ευχάριστη! Όσο για το άρωμά τους; μοσχοβολάει το σπίτι από τα μπαχαρικά...

 Ας τα δούμε :

koulou portok1
Υλικά:

1 ποτήρι του νερού λάδι (ελαφρύ + ελαιόλαδο)
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 ποτήρι του νερού φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
1 κ.γλ. σόδα διαλυμένη στο χυμό
1 κ.γλ. μπέικιν
1 κ.γλ. κενέλα
1 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γλ. γαρύφαλλο
700-800 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
Σουσάμι για το πασπάλισμα

koulou portok3koyloyria portokalioykoulou portok4koulou portok5koulou portok6koulou portok8koulou portok9koulou portok10

Εκτέλεση:
Στο μίξερ χειρός χτυπάμε για 3-4 λεπτά το λάδι μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί η δεύτερη. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και στη συνέχεια  το χυμό πορτοκαλιού με τη σόδα ενώ  χτυπάμε για λίγο ακόμα. Συνεχίζουμε προσθέτοντας και  το μπέικιν. Σταματάμε τότε το μίξερ κι αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι , ζυμώνοντας με το χέρι . Τα τελευταία 100 γραμμάρια αλεύρι τα προσθέτουμε με πολύ προσοχή  γιατί ίσως δεν χρειαστούν  και σφίξει η ζύμη μας . Θέλουμε η ζύμη μας να είναι εύπλαστη και  μαλακή και να  μην κολλάει στα χέρια . Όμως προσέχουμε να μην ξεγελαστούμε με το χέρι που ζυμώνουμε γιατί σ' αυτό οπωσδήποτε θα κολλάει . Γι΄αυτό καλό είναι να διατηρούμε το άλλο μας χέρι στεγνό και καθαρό ώστε να δοκιμάζουμε μ΄αυτό τη ζύμη.
Όταν είναι έτοιμη, την αφήνουμε σκεπασμένη για λίγο " να ξεκουραστεί" και πλάθουμε τα κουλούρια μας ως εξής :
Eτοιμάζουμε μπαλάκια σε μέγεθος μεγάλου καρυδιού και στη συνέχεια σχηματίζουμε κορδόνια μήκους 17εκ. πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Τα στρίβουμε τότε σε πλεξίδες , τα πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και τα αραδιάζουμε στο ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.  
Ψήνουμε τα κουλούρια μας σε προθερμασμένο φούρνο , στην προτελευταία σχάρα , στους 170ο για 15-20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Καλή επιτυχία!

Και μια διευκρίνιση:
To ποτήρι του νερού που χρησιμοποιούμε δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο αλλά ένα κλασικό νεροπότηρο. Ενδεικτικά αναφέρω ότι χωράει 210 ml νερό ;)
Επίσης , αν κατά το πλάσιμο δυσκολεύεστε , αλείψτε τα χέρια σας με λίγο λάδι.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

κεϊκ