tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

“Μαγέρεμα" λαχανικών

"Εις μιαν επτάλοφον τοποθεσίαν , προς βορράν της δοξασμένης Σπάρτης ευρίσκεται το αγαπημένο μου χωριό"…Αυτός ήταν ο πρόλογος της μαθητικής έκθεσης της μητέρας μου , για το χωριό της , τη Σελλασία , ένα πανέμορφο , γραφικό χωριό , στη Λακωνία , με θέα τον Ταϋγετο….Πρόσφατα το επισκέφτηκα και ένιωσα  νοσταλγία και αγάπη. Είδα τους αγαπημένους θείους , τα αγαπημένα μου ξαδέρφια και αναβίωσαν μέσα μου ένα σωρό παιδικές μνήμες και εικόνες από τα χρόνια εκείνα τα ανέμελα , τα αγνά , τα παιδικά. Περάσαμε τόσο όμορφα…Έφυγα με μια γλυκιά γεύση από την αγάπη των συγγενών και γεμάτη όμορφες εικόνες και χρώματα από αυτόν τον πραγματικά ευλογημένο τόπο…Εφυγα και με δυο" πανέρια" λαχανικά που με φίλεψαν εκεί , τα μαγείρεψα με ιδιαίτερη αγάπη και το γεύτηκα με κλειστά τα μάτια , σα να ήμουν ακόμα εκεί….

magerema saellasias1

Υλικά:


3 πατάτες
2 μέτριες μελιζάνες
2 μέτρια κολοκύθια
2-3 πιπεριές
1 “χεριά” φρέσκα φασολάκια (200 γρ. )
1 μεγάλο , ξερό κρεμμύδι
1 μεγάλη (ή δύο) φρέσκες ντομάτες
Λίγο ελαιόλαδο για το ψήσιμο
Αλάτι και πιπέρι
Λίγο φρέσκο δυόσμο και μαϊντανό ψιλοκομμένο
10 κ.σ. λάδι

magerema saellasias2magerema saellasias3magerema saellasias4magerema saellasias5magerema saellasias6magerema saellasias7magerema saellasias8magerema saellasias9
Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τις πατάτες , τα καλοκυθάκια , τις μελιτζάνες , τις πιπεριές και το κρεμμύδι , τα πλένουμε και τα κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια. Τα αλατοπιπερώουμε , τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο και τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό ταψί. Τα ανακατεύουμε λίγο με τα χέρια μας και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 200ο μέχρι να ροδοψηθούν.
Παράλληλα πλένουμε και καθαρίζουμε τα φασολάκια.
Σε απλωτή κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και τη ντομάτα χοντροκομμένη όπως όταν την κόβουμε στη σαλάτα. σωτάρουμε τη ντομάτα με το λάδι για λίγα λεπτά μέχρι να μελώσει και προσθέτουμε τα φασολάκια. Ανακατεύουμε , αλατοπιπερώνουμε , χαμηλώνουμε τη φωτιά σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά.
Τότε προσθέτουμε στην κατσαρόλα και τα ψητά λαχανικά , ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά ακόμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά και να μελώσουν τα λαχανικά. Στις τελευταίες βράσεις προσθέτουμε το μαΐντανό και το δυόσμο.
Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με τυρί φέτα και φρέσκο ψωμάκι.
Καλή όρεξη!
Σημ. : Εννοείται πως στο χωριό δε θα  έψηναν τα λαχανικά αλλά θα τα τηγανίζαν σε μπόλικο ελαιόλαδο , σε εκείνο το “μαγικό"αλουμίνιο τηγάνι , στο πετρογκάζ που χαρίζει ασυναγώνιστη γεύση…Αυτή είναι η δική μου πιο ελαφριά προσέγγιση του παραδοσιακού αυτού φαγητού.

-Στη Σελλασία , κάθε χρόνο , στις αρχές Αυγούστου , πραγματοποιείται γιορτή ελιάς-λαδιού. Πρόκειται για ένα θεσμό που λαμβάνει χώρα εδώ και πάνω από 10 χρόνια και περιλαμβάνει έκθεση  τοπικών , παραδοσιακών προϊόντων καθώς και πολλές όμορφες εκδηλώσεις...Αν βρεθείτε κάπου εκεί κοντά , αξίζει πραγματικά να την επισκεφτείτε.

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

σαλατες