tasteoflife.com.gr

logoBV 1BV1 1BV1 18

Βακαλάος (παστός) με σπανάκι και μυρωδιές

Όταν ήρθα σε επαφή για πρώτη φορά μ’ αυτό το μαγικό φαγητό κάποια χρόνια πριν , αναφώνησα όλο απορία: “Μα καλά , ο παστός βακαλάος δεν προορίζεται για να συνοδεύει τη σκορδαλιά;” Νόμιζα η φτωχή πως μόνο τηγανιτός υφίσταται ο παστός (υγράλατος) βακαλάος….Ήμουν πραγματικά φτωχή αφού αγνοούσα αυτό το πιάτο. Όταν το δοκίμασα , οι μυρωδιές των χορταρικών σε συνδυασμό με τη γλύκα του βακαλάου , το μπόλικο ελαιόλαδο και το πιπεράκι  κατέκλυσαν τον ουρανίσκο μου και με τρέλαναν…Αυτό ήταν!…Το πιάτο αυτό το αγάπησα και το αγαπώ και δε χάνω ευκαιρία να το μαγειρεύω πολύ , πολύ συχνά όλο το χρόνο παρόλο που θεωρείται ένα κατεξοχήν ανοιξιάτικο πιάτο , αφού μπορούμε να έχουμε τα υλικά (κυρίως τις μυρωδιές)  φυλαγμένα στην κατάψυξη.

vakalaos spanaki1

Υλικά:

1 κομμάτι παστού βακαλάου (“φελί” το έλεγε η γιαγιά μου)
500 γρ. σπανάκι (καθαρό βάρος)
1 ματσάκι μυρωδιές (καυκαλήθρες , μυρώνια κλπ.)
1/2 ματσάκι άνιθο
1/2 ματσάκι μάραθο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 πράσο
500 γρ. ντοματάκια κονκασέ
1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
Αλάτι και μπόλικο πιπέρι

vakalaos spanaki2vakalaos spanaki3vakalaos spanaki5vakalaos spanaki6vakalaos spanaki7vakalaos spanaki8

Εκτέλεση:

Πλένουμε πολύ σχολαστικά το βακαλάο , καθαρίζουμε τις άκρες και αφαιρούμε τραβώντας όσες βελόνες εξέχουν στις άκρες. Τον κόβουμε σε κομμάτια-μερίδες και αφαιρούμε και πάλι όσες βελόνες μπορούμε. Γεμίζουμε μια λεκάνη με νερό και τοποθετούμε στο κάτω μέρος μια σχάρα. Αυτό χρησημεύει ώστε να μην ακουμπούν στον πάτο της λεκάνης τα κομμάτια βακαλάου γιατί εκεί κατακάθεται το περίσσευμα αλατιού. Πάνω στη σχάρα λοιπόν , τοποθετούμε τα κομμάτια του ψαριού φροντίζοντας να μη σκεπάζονται το ένα με το άλλο. Κάθε 4 ώρες αρχικά , κάθε 6 αργότερα αλλάζουμε το νερό της λεκάνης. Καλύτερο είναι να τοποθετήσουμε τη λεκάνη στο ψυγείο ειδικά αν το ξαρμύριασμα διαρκέσει δύο εικοσιτετράωρα. Αυτό εξαρτάται από το πάχος του ψαριού κυρίως. Συνήθως χρειαζόμαστε δύο εικοσιτετράωρα για να είμαστε σίγουροι ότι το ψάρι έχει έρθει στο επιθυμητό σημείο.
Πλένουμε τότε καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα λαχανικά και τα μυρωδικά μας.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και το πράσο και ζεματίζουμε για λίγα λεπτά το σπανάκι (εκτός αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο).
Ζεσταίνουμε  το λάδι σε απλωτή κατσαρόλα και ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και το πράσο. Τα ανακατεύουμε για λίγο μέχρι να σωταριστούν και προσθέτουμε το σπανάκι και τις υπόλοιπες μυρωδιές (καυκαλήθρες , μυρώνια κλπ.) . Τα γυροφέρνουμε κι αυτά στη φωτιά μέχρι να μαραθούν και τότε προσθέτουμε τη ντομάτα , τον άνιθο , το μάραθο και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε , χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά , σκεπάζουμε το σκεύος  και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά περίπου. Τότε προσθέτουμε ανάμεσα στα χορταρικά τα κομμάτια του βακαλάου και δυναμώνουμε πάλι  τη φωτιά μέχρι να πάρει βράση. Τότε σκεπάζουμε πάλι το σκεύος , χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά με μισή ώρα ακόμα. Αυτό θα εξαρτηθεί και πάλι από το πάχος του ψαριού. Πάράλληλα ελέγχουμε τα υγρά. Αν δούμε να στεγνώνει το φαγητό , προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό . Αν πάλι δούμε ότι έχει βγάλει παραπάνω υγρά αφήνουμε το φαγητό ξεσκέπαστο να πάρει μερικές δυνατές βράσεις στο τέλος μέχρι να “μελώσει".
Σερβίρουμε , προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και συνοδεύουμε με ζυμωτό ψωμί!
Καλή όρεξη!

αν ψαχνετε για κατι συγκεκριμενο στο site γραψτε τη λεξη "κλειδι" και θα το βρειτε εδω...

σαλατες