ΔΙΑΙΤΗΣ

ΔΙΑΙΤΗΣ
ΔΙΑΙΤΗΣ

Μεσογειακο Κελαρι

Μεσογειακο Κελαρι
Μεσογειακο Κελαρι

Παιδι & Διατροφη

Παιδι & Διατροφη
Παιδι & Διατροφη
Ζυμωτό, παραδοσιακό ψωμί με κουρκουμά

Ζυμωτό, παραδοσιακό ψωμί με κουρκουμά


Ζυμωτό, παραδοσιακό ψωμί με κουρκουμά και μηλόξιδο

Τί βλέπεις στη φωτογραφία; Ένα ψωμί ζυμωτό, παραδοσιακό, ένα καρβέλι που όπως το βλέπεις (εγώ τουλάχιστον) το μόνο που αποζητάς είναι και λίγη φέτα από δίπλα ή λίγο κασέρι! Θα μπορούσα να περάσω μέρες και μέρες τρώγοντας ψωμί και τυρί, όπως τότε... όταν ήμουν μικρή που αυτό ήταν το αγαπημένο μου κολατσιό. Αλλά, εδώ που τα λέμε το ψωμοτύρι, όπως το έλεγα παλιότερα, πάντα θέλει καλό, χωριάτικο ψωμί με κόρα κριτσανιστή και ψίχα μαλακή και μοσχοβολιστή. Δεν συμφωνείς; 

Ζυμωτό, παραδοσιακό ψωμί με κουρκουμά και μηλόξιδο

Ψωμί πάντα μου άρεσε να φτιάχνω. Η διαδικασία, από την αρχή που το αλεύρι μπαίνει στην γαβάθα μέχρι την ώρα που το καρβέλι βγαίνει από τον φούρνο ενώ έχει γεμίσει το σπίτι με μια μοναδική μοσχοβολιά πάντα με γοητεύει. Όλα άρχισαν με έναν αρτοπαρασκευαστή που είχα αγοράσει. Έτσι, με τη γευστική μνήμη των παιδικών μου χρόνων από το ψωμί που καταβρόχθιζα τα καλοκαιρινά μεσημέρια στο σπίτι της γιαγιάς, μπήκε το σπιτικό ψωμί στο σπίτι. Κι όταν ο αρτοπαρασκευαστής χάλασε δεν τον αντικατέστησα γιατί γνώριζα πια ότι η διαδικασία είναι ακόμα καλύτερη όταν ζυμώνεις με το χέρι. Εξάλλου, τώρα πια, μπορεί κάποιος  να φτιάξει καταπληκτικά ψωμιά με ελάχιστο ζύμωμα.

Ζυμωτό, παραδοσιακό ψωμί με κουρκουμά και μηλόξιδο

Το σημερινό ψωμί είναι ιδιαίτερο, όχι γιατί είναι ένα παραδοσιακό ψωμί που και την επόμενη μέρα δεν μοιάζει μπαγιάτικο, που δεν θέλει γερά μπράτσα και χρόνο για πολύ ζύμωμα αλλά κυρίως γιατί έχει δύο συστατικά που το κάνουν ιδιαίτερο. 
  • Το πρώτο είναι το ξίδι, που για πρώτη φορά χρησιμοποίησα και ενισχύει τη δράση της μαγιάς. 
  • Το δεύτερο είναι μια ελαφρώς πικάντικη γεύση από τον κουρκουμά που περιέχει.
Βέβαια, μια και πρόσθεσα κουρκουμά για πρώτη φορά έβαλα λίγο γιατί, ακριβώς, δεν ήξερα αν θα το αγαπήσει η υπόλοιπη οικογένεια. Κι όμως το αγάπησε κι έτσι την επόμενη φορά θα το κάνω λίγο πιο πικάντικο, προσθέτοντας λίγο περισσότερο.

Ζυμωτό, παραδοσιακό ψωμί με κουρκουμά και μηλόξιδο

Ζυμωτό, παραδοσιακό ψωμί

            Ζυμωτό, παραδοσιακό ψωμί με κουρκουμά και μηλόξιδο
          Print Friendly and PDF
Περιγραφή : Ένα ιδιαίτερο, ζυμωτό καρβελάκι με κουρκουμά
Μερίδες: 1 καρβελάκι
ΥΛΙΚΑ
    • 500 γρ. αλεύρι κίτρινο, σκληρό για ζυμωτό ψωμί
    • 1 φακελάκι μαγιά στιγμής
    • 2 κ.σ. μηλόξιδο
    • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1 κ.σ. ζάχαρη
    • 1 κ.γλ. κουρκουμά
    • 1 κ.γλ. αλάτι
    • 280 ml χλιαρό νερό
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το μηλόξιδο, τον κουρκουμά και το ελαιόλαδο.
        2. Προσθέτουμε τα 2/3 από το νερό και το αλάτι και αρχίζουμε να ανακατεύουμε.
        3. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε για 4-5 λεπτά έως ότου έχουμε μια ομοιογενή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια (ή έστω κολλάει ελαφρώς αλλά χωρίς να μένει στα χέρια).
        4. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη για 1 ώρα (περίπου) να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
        5. Ύστερα, ξεφουσκώνουμε τη ζύμη, τη διπλώνουμε 2-3 φορές, σχηματίζουμε ένα καρβελάκι (εγώ το έκανα στρογγυλό) και την τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
        6. Πασπαλίζουμε την επιφάνειά του με αλεύρι και το πιέζουμε λίγο με το χέρι μας για να κολλήσει.
        7. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε το καρβελάκι, το σκεπάζουμε πάλι με μια πετσέτα και το αφήνουμε για άλλη μισή με μία ώρα, να ξαναφουσκώσει.
        8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου στον αέρα και βάζουμε το ταψί στη μεσαία σχάρα.
        9. Ψήνουμε για 40 λεπτά (περίπου και πάντα ανάλογα με τον φούρνο) ή μέχρι να δούμε το ψωμί έχει αποκτήσει ένα ωραίο χρυσόξανθο χρώμα.

        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        • Μπορούμε αντί για μηλόξιδο να χρησιμοποιήσουμε κανονικό ξίδι από σταφύλι.

        Ζυμωτό, παραδοσιακό ψωμί με κουρκουμά και μηλόξιδο
        Read more »
        Tante Kiki
        0 ΣΧΟΛΙΑ
        Χαλβάς με "αλεύρι" αμυγδάλου, χωρίς γλουτένη

        Χαλβάς με "αλεύρι" αμυγδάλου, χωρίς γλουτένη


        Χαλβάς με "αλεύρι" αμυγδάλου, χωρίς γλουτένη

        Όπως κάθε χρόνο σε περιόδους νηστείας οι συνταγές που βρίσκεις εδώ είναι μικτές δηλαδή νηστίσιμες αλλά και μη νηστίσιμες. Για τη σημερινή ανάρτηση σκεφτόμουν, λοιπόν, να ανεβάσω μια μη νηστίσιμη συνταγή αλλά όταν τυχαία "έπεσα πάνω" στη συγκεκριμένη... εντυπωσιάστηκα. Γιατί; Πολύ απλά, γιατί είναι η διαφορετική όψη ενός αγαπημένου γλυκού, του σιμιγδαλένιου χαλβά που, λίγο πολύ, υπάρχει σε κάθε ελληνικό σπίτι.

        Χαλβάς με "αλεύρι" αμυγδάλου, χωρίς γλουτένη

        'Ετσι, η σημερινή πρόταση είναι ένας χαλβάς νηστίσιμος αλλά χωρίς σιμιγδάλι και άρα χωρίς γλουτένη για όσους την αποφεύγουν αλλά και για όσους θέλουν να δοκιμάσουν το αγαπημένο, παραδοσιακό γλυκό σε άλλη εκδοχή. Αυτός ο χαλβάς δεν υστερεί καθόλου σε νοστιμιά και μάλιστα στην δική μου εκδοχή, με τις σταγόνες σοκολάτας και τη μαρμελάδα φράουλα γίνεται εντελώς ανοιξιάτικος και απογειώνεται. Αν, μάλιστα, προσθέσουμε και λίγες φρέσκες φράουλες στην επιφάνειά του αποκτά και μια ακόμα φρουτένια δροσιά.

        Χαλβάς με "αλεύρι" αμυγδάλου, χωρίς γλουτένη

        Δεν θα πω τίποτε άλλο γι' αυτόν τον χαλβά, παρά μόνον ότι τον αγάπησα για δύο λόγους. 
        Ο πρώτος είναι ότι εντυπωσιάστηκα γιατί το αλεύρι αμυγδάλου ή η αμυγδαλόσκονη συμπεριφέρεται ακριβώς όπως το σιμιγδάλι κάτι που, ειλικρινά, δεν το είχα σκεφτεί. 
        Ο δεύτερος λόγος είναι ότι έχει μια βαθιά νοστιμιά και ταιριάζει απίστευτα με τη σοκολάτα και τη φράουλα παρά το γεγονός ότι προσωπικά δεν αγαπώ ιδιαίτερα τον συνδυασμό σοκολάτας με σιρόπι.
        Εκείνο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να τον αφήσουμε, πάντα ανακατεύοντας, να απορροφήσει όλο το νερό που έχουμε προσθέσει. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα με τη φλούδα τους ή όχι και να τα ψιλοκόψουμε εμείς στο multi.

        Χαλβάς με "αλεύρι" αμυγδάλου, χωρίς γλουτένη

        Χαλβάς με σκόνη αμυγδάλου, χωρίς γλουτένη
                 Χαλβάς με "αλεύρι" αμυγδάλου, χωρίς γλουτένη
                 Print Friendly and PDF
        Περιγραφή : Ένας χαλβάς χωρίς γλουτένη που δεν υπολείπεται σε νοστιμιά από τον παραδοσιακό.
        Μερίδες: 6
        ΥΛΙΚΑ
          • 60 γρ. ελαφρύ ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο 
          • 250 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη (αλεύρι αμυγδάλου)
          • 380 ml νερό 
          • 160 γρ. ζάχαρη
          • 1 κ.γλ. κανέλα
          • 40 γρ. σταγόνες σοκολάτας
          • 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)

          Για την επικάλυψη
          • Μαρμελάδα φράουλα (ελαφρά αραιωμένη)
              
              ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
              1. Βάζουμε τις σταγόνες σοκολάτας στην κατάψυξη για 10 λεπτά, πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τον χαλβά για να μην λιώσουν πολύ γρήγορα όταν θα τις προσθέσουμε στον χαλβά.
              2. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά και μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τη σκόνη αμυγδάλου και την καβουρδίζουμε μέχρις ότου πάρει ένα χρυσόξανθο χρώμα.
              3. Σε άλλη κατσαρόλα, βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού, ετοιμάζουμε το σιρόπι και αφού το αφήσουμε να πάρει μια βράση το αποσύρουμε από τη φωτιά.
              4. Προσθέτουμε σιγά σιγά το ζεστό σιρόπι στο καβουρδισμένο αμύγδαλο, ανακατεύοντας και προσέχοντας να μην καούμε γιατί πιτσιλάει (όπως ακριβώς και στον σιμιγδαλένο χαλβά).
              5. Αφήνουμε τον αμυγδαλοχαλβά να σιγοβράσει ανακατεύοντας συνέχεια μέχρις ότου απορροφηθεί (εξατμιστεί) το νερό και πήξει ο χαλβάς.
              6. Προσθέτουμε την κανέλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5-6 λεπτά τον χαλβά να κρυώσει πριν προσθέσουμε τις σταγόνες κουβερτούρας και ανακατεύουμε ξανά.
              7. Αδειάζουμε το μείγμα σε ελαφρώς λαδωμένη φόρμα ή σε ατομικά φορμάκια και αφήνουμε να κρυώσει για 1-1.5 ώρα πριν τον ξεφορμάρουμε.
              8. Τον περιχύνουμε με μαρμελάδα φράουλα που έχουμε αραιώσει ελαφρά με 1 κ.σ. χυμό λεμόνι και λίγο νερό.
              9. Προαιρετικά, τον στολίζουμε πασπαλίζοντας με λίγη ακόμα καβουρδισμένη σκόνη αμυγδάλου ή μερικές φρέσκες φράουλες.

              ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
              Εναλλακτικά, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις σταγόνες σοκολάτας με μαύρες σταφίδες, το ξύσμα λεμονιού με ξύσμα πορτοκαλιού και τη μαρμελάδα φράουλα της επικάλυψης με γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή πορτοκάλια γλασέ με κουβερτούρα.

              Παραλλαγή συνταγής από το περιοδικό "Γαστρονόμος".

              Χαλβάς με "αλεύρι" αμυγδάλου, χωρίς γλουτένη
              Read more »
              Tante Kiki
              0 ΣΧΟΛΙΑ
              Άλειμμα με αβοκάντο, καρύδια και σκόρδο

              Άλειμμα με αβοκάντο, καρύδια και σκόρδο


              Σκορδάτο άλειμμα (Dip) με αβοκάντο και καρύδια

              Στον απόηχο της 25ης Μαρτίου και με την ευκαιρία της σκορδαλιάς που κάποιοι στο τριώροφο δεν αγαπούν και τόσο, έφτιαξα ένα dip με αβοκάντο, μοσχολέμονο  (δηλαδή lime) που λατρεύω με λίγο σκόρδο αλλά και καρύδια. Η συνταγή μου βασίστηκε στην ιδέα της σκορδαλιάς με ψωμί και καρύδια και δεν το μετάνιωσα. Το άλειμμα με το αβοκάντο έγινε ανάρπαστο, ειδικά, από όσους δεν ήταν σκληροπυρηνικοί  της σκορδαλιάς.

              Σκορδάτο άλειμμα (Dip) με αβοκάντο και καρύδια

              'Ετσι, σήμερα και μετά την επιτυχημένη γευστική δοκιμή, σας παρουσιάζω το ιδιαίτερο αυτό άλειμμα με το αβοκάντο που έχει τη δυνατότητα να γίνει και πιο σκορδάτο, αυξάνοντας το σκόρδο, δηλαδή να γίνει μια σκορδαλιά με αβοκάντο και καρύδια. Ο άνηθος είναι ακριβώς αυτό που λέμε "το κερασάκι στην τούρτα" μια και του χαρίζει επιπλέον άρωμα και νοστιμιά.
               
              Σκορδάτο άλειμμα (Dip) με αβοκάντο και καρύδια

              Σίγουρα είναι ένα άλειμμα που θα γίνει το αγαπημένο σου μια και ταιριάζει όχι μόνον με τηγανιτό ή ψητό παναρισμένο ψάρι, ψαρομπουκιές, κοτομπουκιές, ζυμαρικά αλλά είναι τέλειο και με κριτσίνια και λίγα ντοματίνια ή με νάτσος για βραδιές μπροστά στην τηλεόραση ή στη βεράντα, τώρα που "καλοκαιριάζει", με μια μπυρίτσα και καλή παρέα. Αξίζει να το δοκιμάσεις!

              Σκορδάτο άλειμμα (Dip) με αβοκάντο και καρύδια

              Άλειμμα (Dip) με αβοκάντο καρύδια και σκόρδο
                          Σκορδάτο άλειμμα (Dip) με αβοκάντο και καρύδια
                        Print Friendly and PDF
              Περιγραφή : Ένα υπέροχο και υγιεινό άλειμμα 
              Μερίδες: ένα μπολ
              ΥΛΙΚΑ
                • 1 μεγάλο, ώριμο αβοκάντο
                • 2 φέτες ψωμί μουσκεμένο και στυμμένο
                • Χυμό από 1 lime 
                • 4 κ.σ. ελαιόλαδο (ή κρύο νερό)
                • 60 γρ. καρύδια
                • 2 κ.σ.άνηθο
                • 1-2 σκελίδες σκόρδο 
                • Αλάτι και Πιπέρι
                    
                    ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
                    1. Βάζουμε όλα τα υλικά στο multi και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο άλειμμα.
                    2. Διορθώνουμε, έτσι ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε ως προς την οξύτητα, το αλάτι αλλά και το πόσο πηχτό είναι το άλειμμα και απολαμβάνουμε με νάτσος, κριτσίνια ή φρυγανισμένο ψωμί.

                    Σκοδάτο άλειμμα (Dip) με αβοκάντο και καρύδια
                    Read more »
                    Tante Kiki
                    0 ΣΧΟΛΙΑ
                    Σούπα με φακές Εγκλουβής Λευκάδας και λαχανικά, στη χύτρα ταχύτητας

                    Σούπα με φακές Εγκλουβής Λευκάδας και λαχανικά, στη χύτρα ταχύτητας


                    Σούπα με φακές Εγκλουβής Λευκάδας και λαχανικά, στη χύτρα ταχύτητας

                    Στο οικογενειακό τραπέζι η σούπα με φακή είχε πάντα μια ξεχωριστή θέση. Δεν υπήρχε εβδομάδα χωρίς να την απολαύσουμε και πάντα όπως τη θέλαμε όλοι (σ' αυτό υπήρχε ομοφωνία) χυλωμένη, μάλλον πηχτή και όχι να ψάχνουμε τις φακές μέσα σε μια λίμνη νερού! 'Ετσι την έφτιαχνε, λοιπόν, η γιαγιά μου και μετά η μαμά μου και τώρα εγώ. Αυτό κι αν θα πει παράδοση! Και μια που αυτή είναι η πρώτη συνταγή της Σαρακοστής 2024, διάλεξα την καλύτερη "φακόσουπα" με τις καλύτερες φακές. Φακές Εγκλουβής, βραστερές και απίστευτα νόστιμες.

                    Σούπα με φακές Εγκλουβής Λευκάδας και λαχανικά, στη χύτρα ταχύτητας

                    Αλλά, οι φακόσουπές μας ήταν όχι μόνο πηχτές και χυλωμένες αλλά και ξιδάτες και σκορδάτες και γεμάτες με λαχανικά που αγαπώ ιδιαίτερα, όπως καρότο, κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης, κρεμμύδι αλλά και πράσο που είναι η τελευταία μου προσθήκη στη φακόσουπα. Ειδικά όταν ο καιρός κρυώνει είναι ιδανική σούπα, θρεπτική και γεμάτη βιταμίνες. 

                    Σούπα με φακές Εγκλουβής Λευκάδας και λαχανικά, στη χύτρα ταχύτητας

                    Αλλά και όταν ο καιρός είναι πιο ζεστός, ακόμα και το καλοκαίρι απολαμβάνουμε τη φακόσουπα μας χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου. Ξέρεις τί νόστιμη είναι; Άλλο πράγμα!! Φυσικά η φακή θέλει και τα συνοδευτικά της που μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με τις επιθυμίες μας. Τα δικά μου αγαπημένα συνοδευτικά είναι μια πράσινη σαλάτα, ελιές και ψωμί ή ακόμα καλύτερα μίνι παξιμάδια λαδιού αλλά δεν λέω όχι και σε μια ντοματοσαλάτα. Ωστόσο, είναι από κείνα τα πιάτα που τα απολαμβάνω ακόμα και χωρίς κανένα συνοδευτικό. Η μαμά μου θέλει επιπλέον φιλέτο καπνιστής ρέγγας ή αντζούγιες γιατί έτσι τις συνόδευαν και η γιαγιά Βασιλική με τον παππού Αχιλλέα. 
                    Καλή Σαρακοστή σας εύχομαι και σας εμπιστεύομαι την αγαπημένη μου συνταγή. 

                    Σούπα με φακές Εγκλουβής Λευκάδας και λαχανικά, στη χύτρα ταχύτητας

                    Σούπα με φακές Εγκλουβής και λαχανικά, στη χύτρα ταχύτητας
                                Σούπα με φακές Εγκλουβής Λευκάδας και λαχανικά, στη χύτρα ταχύτητας
                             Print Friendly and PDF
                    Περιγραφή : Χυλωμένη σούπα με ένα ελληνικό super food
                    Μερίδες: 6

                    ΥΛΙΚΑ
                      • 500 γρ. φακές Εγκλουβής  
                      • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
                      • 1 μεγάλο καρότο κομμένο σε κυβάκια
                      • 1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε καρεδάκια
                      • 1 μικρό πράσο ψιλοκομμένο
                      • 4 σκελίδες σκόρδο κομμένες στη μέση
                      • 2 δαφνόφυλλα
                      • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
                      • 2 κ.σ. ξίδι
                      • 1 κ.γλ. πελτέ
                      • 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
                      • 1/2 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
                      • Αλάτι  &  Πιπέρι

                          
                          ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
                          1. Καθαρίζουμε τις φακές και τις ξεπλένουμε.
                          2. Τις βάζουμε στη χύτρα και προσθέτουμε νερό τόσο όσο να τις σκεπάζει.
                          3. Τις βράζουμε για 5 λεπτά και ρίχνουμε το νερό.
                          4. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για μια ακόμα φορά.
                          5. Βγάζουμε τις φακές σε ένα μπολ και βάζουμε το ελαιόλαδο στην χύτρα.
                          6. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το πράσο, την πιπεριά, το καρότο, το σκόρδο και τον πελτέ και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 2-3 λεπτά.
                          7. Ρίχνουμε 1,5 λίτρο βραστό, τη ζάχαρη, την πάπρικα, τα δαφνόφυλλα και πιπέρι (όχι αλάτι).
                          8. Κλείνουμε το καπάκι της χύτρας, το βάζουμε στη θέση για τα λαχανικά και δυναμώνουμε τη φωτιά για να αρχίσει γρήγορα να σφυρίζει η χύτρα.
                          9. Από τη στιγμή που θα αρχίσει να σφυρίζει η βαλβίδα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τις φακές να βράσουν για 15 λεπτά.
                          10. Ύστερα, αποσύρουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε τον ατμό και ανοίγουμε τη χύτρα.
                          11. Προσθέτουμε αλάτι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να δούμε ότι οι φακές έχουν χυλώσει.
                          12. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε άλλες δύο κουταλιές ωμό ελαιόλαδο και δύο κουταλιές ξίδι.
                          13. Σερβίρουμε με πράσινη σαλάτα, ελιές και ψωμί ή παξιμαδάκια.

                          ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
                          • Η σούπα γίνεται και σε απλή κατσαρόλα ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, απλά αυξάνουμε σε 25-30 λεπτά τον χρόνο βρασμού.
                          • Προαιρετικά, μπορούμε να προσθέσουμε και 1,5 κ.γλ. κάρυ.

                          Σούπα με φακές Εγκλουβής Λευκάδας και λαχανικά, στη χύτρα ταχύτητας
                          Read more »
                          Tante Kiki
                          0 ΣΧΟΛΙΑ
                          Οι λουκουμάδες του Βενετσιάνικου καρναβαλιού

                          Οι λουκουμάδες του Βενετσιάνικου καρναβαλιού


                          Οι λουκουμάδες γιαουρτιού του Βενετσιάνικου καρναβαλιού

                          Αυτή είναι η αγαπημένη μου εβδομάδα! Κι αν με ρωτήσεις γιατί θα σου απαντήσω γιατί είναι η εβδομάδα της Τυρινής που έχουν την τιμητική τους τα γαλακτοκομικά προϊόντα που τόσο αγαπώ! Έτσι σήμερα θα την τιμήσω με μια διαφορετική συνταγή... λουκουμάδες με γιαούρτι!
                          Beignets, bugnes, crêpes, gauffres για τους Γάλλους και τους Βέλγους, frittelle για τους Ιταλούς, λουκουμάδες, σβίγγοι, τηγανίτες κάθε είδους για μας. Τα τηγανητά γλυκά της Αποκριάς υπάρχουν παντού! Και μπορεί να έχουν λίγο περισσότερες θερμίδες αλλά ...αξίζουν! Μια και μπήκαμε, λοιπόν, στο τριώδιο ας γλυκαθούμε με τους ιταλικούς λουκουμάδες του Καρναβαλιού (frittelle) σ' αυτή την εύκολη εκδοχή τους.

                          Οι λουκουμάδες γιαουρτιού του Βενετσιάνικου καρναβαλιού

                          Συνήθως οι frittelle γίνονται με αυγό και μαγιά (κάτι σαν ντόνατς), χωρίς αυγό με μαγιά (πλησιάζουν περισσότερο τους δικούς μας λουκουμάδες αλλά έχουν και σταφίδες ή και λικέρ λιμοντσέλο) αλλά και με γιαούρτι, μπέικιν, χωρίς αυγό και σταφίδες. Αυτή είναι η εκδοχή που θα σου δείξω σήμερα, μια και όπως είπαμε είμαστε και στην εβδομάδα της Τυρινής και το ελληνικό έθιμο θέλει τυρί, αυγά, γιαούρτι, γάλα αλλά και μακαρόνια να βρίσκονται στο προσκήνιο. Διάβασε τη συνταγή και, κυριολεκτικά, θα ξετρελαθείς. Γιατί; Θα σου πω...

                          Οι λουκουμάδες γιαουρτιού του Βενετσιάνικου καρναβαλιού

                          Πρώτα πρώτα, γίνονται πολύ γρήγορα επειδή δεν έχουν χρόνο φουσκώματος. Δεύτερον, γίνονται εύκολα γιατί απλά ανακατεύεις όλα τα υλικά μαζί μέχρι να έχεις ένα ομογενοποιημένο μείγμα και μέχρι να ετοιμάσεις το τηγάνι και το ηλιέλαιο (σε 10 λεπτά δηλαδή) είσαι έτοιμη να τους τηγανίσεις. Τρίτον, γίνονται πεντανόστιμοι και, ενώ είναι τηγανιτοί (όπως οι παραδοσιακοί λουκουμάδες) τους αφήνεις για λίγο σε απορροφητικό χαρτί και είναι ΟΚ! Τέταρτον, οι σταφίδες τους ταιριάζουν απίστευτα! Δοκίμασέ τους και θα καταλάβεις τί εννοώ!!
                          • Κι αν ψάχνεις και άλλες γλυκές και αλμυρές λιχουδιές για την εβδομάδα που διανύουμε και είναι της Τυρινής δεν έχεις παρά να δεις ΕΔΩ που θα τις βρεις όλες συγκεντρωμένες.
                          Οι λουκουμάδες γιαουρτιού του Βενετσιάνικου καρναβαλιού

                          Οι λουκουμάδες του Βενετσιάνικου καρναβαλιού
                                              Οι λουκουμάδες γιαουρτιού του Βενετσιάνικου καρναβαλιού
                                             
                                                 Print Friendly and PDF
                          Περιγραφή : Κλασσικό αποκριάτικο ιταλικό γλυκό
                          Μερίδες: 30-35 ανάλογα με το μέγεθος
                          ΥΛΙΚΑ
                            • 125 γρ. γιαούρτι αγελάδος (απλό)
                            • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
                            • 50 γρ. ζάχαρη
                            • 40 γρ. αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο
                            • 200 γρ. αλεύρι τύπου 00, κοσκινισμένο*
                            • 100 γρ. γάλα
                            • 1 πρέζα αλάτι
                            • 100 γρ. σταφίδες ξανθές και μαύρες
                                
                                ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
                                1. Μουσκεύουμε τις σταφίδες σε χλιαρό νερό με 2 κ.σ. κονιάκ για 10 λεπτά.
                                2. Σε ένα μπολ, βάζουμε το γιαούρτι, τη ζάχαρη, το αραβοσιτέλαιο, το γάλα και το αλάτι και ανακατεύουμε με το σύρμα.
                                3. Στο αλεύρι προσθέτουμε το μπέικιν και τις σταφίδες και ανακατεύουμε.
                                4. Προσθέτουμε το μείγμα του αλευριού στο υγρό μείγμα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί.
                                5. Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε το μείγμα για 10-15 λεπτά να ξεκουραστεί.
                                6. Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο και αφήνουμε να ζεσταθεί.
                                7. Με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνουμε μια ποσότητα και με ένα μαχαίρι (όχι μυτερό) τη σπρώχνουμε στο τηγάνι με το λάδι.
                                8. Μόλις, είναι έτοιμη η πρώτη παρτίδα λουκουμάδες, τους βγάζουμε και τους τοποθετούμε σε πιάτο με απορροφητικό χαρτί για να αφήσουν το περιττό λάδι.
                                9. Ύστερα, έτσι όπως είναι χλιαροί, είτε τους καλύπτουμε με κρυσταλλική ζάχαρη, είτε τους πασπαλίζουμε με άχνη ή αν θέλουμε τους περιχύνουμε με λίγο μέλι.

                                ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
                                Αλεύρι τύπου 00 είναι το αλεύρι για τη ζύμη πίτσας.

                                Πηγή : Παραλλαγή συνταγής από ΕΔΩ

                                Οι λουκουμάδες γιαουρτιού του Βενετσιάνικου καρναβαλιού

                                Οι λουκουμάδες γιαουρτιού του Βενετσιάνικου καρναβαλιού
                                Read more »
                                Tante Kiki
                                0 ΣΧΟΛΙΑ
                                No