Taste of Life by Betty
Ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά και ζυμωτό ψωμί ολικής άλεσης!
Το συναρπαστικό αυτό ορεκτικό , όλοι το ξέρουμε , όλοι το αγαπάμε και όλοι το έχουμε συνδυάσει με τη νηστεία της Σαρακοστής αλλά και με τα μεγαλύτερα…σαρακοστιανά…φαγοπότια…Όλοι έχουμε να θυμηθούμε κάποια φορά που “σκάσαμε” από την πολλή λαγάνα με ταραμοσαλάτα που φάγαμε…. Προσωπικά προτιμώ το λευκό ταραμά που είναι πιο φίνος , χωρίς χρωστικές , αλλά προτιμώ επίσης το ζυμωτό ψωμί ολικής άλεσης…και το κρεμμύδι να είναι από βραδίς στο νερό για να έχει αποβάλει την αψάδα του…Ας τα δούμε με τη σειρά :
Καλαμαρακια με ρυζι
Πεντανόστιμο , υγιεινό και εύκολο το σημερινό φαγητό… Τα καλαμάρια , όπως κι όλα τα θαλασσινά αγαπούν τα μυρωδικά και το ούζο και αυτό το πιάτο γίνεται απολαυστικό γιατί το άρωμα του ούζου του χαρίζει σπιρτάδα και γεύση την οποία έρχεται να συμπληρώσει ο αγαπημένος μάραθος και το ρύζι basmati ! Ακούγεται ότι τα καλαμάρια είναι τροφή πλούσια σε χοληστερίνη και πρέπει να αποφεύγεται , ωστόσο είναι τόσο ωφέλιμα στον οργανισμό (πλούσια σε ιχνοστοιχεία και ιώδιο , φωσφόρο , κάλιο) και τα επίπεδα χοληστερίνης είναι όμοια με αυτά που περιέχει το κόκκινο κρέας , έχοντας όμως το πλεονέκτημα ότι δεν περιέχουν κορεσμένα λιπαρά όπως το κρέας...καλό είναι λοιπόν να τα καταναλώνουμε και να τα απολαμβάνουμε κρατώντας το μέτρο ...όπως σε όλες τις τροφές εξάλλου...
Υλικά:
Κοχύλια με σπανάκι και ανθότυρο (au gratin)
Αυτό το επικό φαγητό το είχα σταμπάρει καιρό μα δεν έβρισκα την ευκαιρία να το φτιάξω όπως το είχα στο μυαλό μου κι όπως το οραματίστηκα. Εκτός από τη γεύση και το τελικό αποτέλεσμα που χρειάζεται αρκετά πειράματα μέχρι να πετύχει, ένα άλλο κομμάτι δύσκολο κι επίπονο είναι η φωτογράφιση, ειδικά όταν θέλεις οπωσδήποτε να αποδώσεις κάτι σε όλο του το μεγαλείο. Η φωτογράφιση στο συγκεκριμένο , υπέροχο αυτό πιάτο με βασάνισε αρκετά αλλά θεωρώ πως κατάφερα ένα αρκετά καλό αποτέλεσμα!
Υλικά:
Λαγάνα της Καθαράς Δευτέρας
Η λαγάνα είναι η μεγάλη πρωταγωνίστρια του καθαροδευτεριάτικου τραπεζιού! Η ιστορία της είναι πολύ παλιά όσο η αρχαία ελληνική ιστορία και όχι μόνο , καθώς τη συναντάμε και στην Εβραϊκή Παράδοση με το “άζυμο” ψωμί της νύχτας της μεγάλης εξόδου από την Αίγυπτο. Στις μέρες μας η λαγάνα είναι το απολαυστικό αυτό , αρωματικό και πασπαλισμένο με μπόλικο σουσάμι ψωμί με το χαρακτηριστικό σχήμα και την αέρινη υφή. Συνοδεύει τα σαρακοστιανά , νηστήσιμα εδέσματα (ταραμοσαλάτα , ελιές , θαλασσινά , χαλβά , πίκλες…κλπ…) και μας θυμίζει ότι μας χωρίζουν 40 μόνο μέρες από την Λαμπρή ημέρα του Πάσχα!
Η λαγάνα μου
Η λαγάνα , ταυτόσημη με την έναρξη της νηστείας για το Πάσχα , είναι η βασίλισσα της καθαράς Δευτέρας. Πολλές οι ιστορίες και οι παραδόσεις που την πλαισιώνουν , πολλοί και οι τρόποι παρασκευής της , ανάλογα με τον τόπο και τις συνήθειες της κάθε νοικοκυράς...Για μένα η λαγάνα είναι ένα “πιτόψωμο” με λάδι και σουσάμι , ένα επίπεδο , λεπτό ψωμί χωρίς προζύμι , με τραγανή επιφάνεια και ταχίνι στο ζύμωμα ίσως για να περιέχει θερμιδική αξία ώστε να δίνει την απαιτούμενη ενέργεια που έχει ανάγκη ο οργανισμός την περίοδο της νηστείας. Όπως και να έχει πάντως η αγαπημένη , σχεδόν “ιερή” λάγανα είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ημέρας…
Λαγάνα χωρίς ζύμωμα (της Ελπίδας)
Η λαγάνα είναι η μεγάλη πρωταγωνίστρια του καθαροδευτεριάτικου τραπεζιού! Η ιστορία της είναι πολύ παλιά όσο η αρχαία ελληνική ιστορία και όχι μόνο , καθώς τη συναντάμε και στην Εβραϊκή Παράδοση με το “άζυμο” ψωμί της νύχτας της μεγάλης εξόδου από την Αίγυπτο. Στις μέρες μας η λαγάνα είναι το απολαυστικό αυτό , αρωματικό κι επίπεδο ψωμί , το πασπαλισμένο με μπόλικο σουσάμι , με το χαρακτηριστικό σχήμα και την αέρινη υφή. Συνοδεύει τα σαρακοστιανά εδέσματα και μας θυμίζει ότι μας χωρίζουν 40 μόνο μέρες από την Λαμπρή ημέρα του Πάσχα! Η αγαπημένη φίλη , η ταλαντούχα Ελπίδα Χαραλαμπίδου μας χάρισε τη συνταγή της “λαγάνα χωρίς ζύμωμα” , εγώ ακολουθώντας τις οδηγίες της προχώρησα στην εκτέλεσή της και το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό! Υπέροχες , πεντανόστιμες λαγάνες με τραγανή κρούστα και αφράτη εσωτερική ψίχα!
Υλικά για 2 λαγάνες:
Λαγάνα με το θερμομίξ
Δεν είναι απλουστευμένη η διαδικασία έτσι ώστε να χάνεις τη μαγεία και την ευκαιρία να απολαύσεις την ετοιμασία ενός αγαπημένου ζυμαριού…Απλά το θερμομίξ αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας με ακρίβεια το έργο του και να παραδώσει στα χέρια σου ένα ζυμάρι το οποίο με μαθηματική ακρίβεια θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία δεδομένου ότι τίποτα δε θα γίνει “στην τύχη του” αφού το ζυμάρι θα ζυμωθεί έτσι όπως πρέπει κι η λαγάνα θα είναι η καλύτερη που έφτιαξες ποτέ…
Υλικά:
Κολοκυθόσουπα βελουτέ
Δεν είμαι από αυτούς που αγαπούν ιδιαιτέρως το κουτάλι, προτιμώ ξεκάθαρα το μαχαιροπίρουνο μα ετούτη η βελουτέ κολοκυθόσουπα με κάνει να αναθεωρώ τις προτιμήσεις μου. Είναι που αγαπώ γενικότερα την κολοκύθα κι όλα τα παράγωγά της. Γλυκές ή αλμυρές συνταγές, πίτες ή συνοδευτικά, τα αγαπώ όλα. Η σούπα αυτή, αποτελεί το ιδανικό ξεκίνημα σε ένα γεύμα αλλά αποτελεί και μια ιδανική πρόταση για ένα ελαφρύ γεύμα αν συνοδευτεί με λίγο γιαούρτι ή cottage cheese. Το θερμομίξ είναι εδώ για να την ετοιμάσει σε μισή ώρα.
Υλικά:
Μαρμελάδα με κίτρινη κολοκύθα και πορτοκάλι
Ότι θα ήταν τόσο υπέροχη αυτή η μαρμελάδα με τα δύο αυτά βασικά υλικά δεν το φανταζόμουν με τίποτα. Είναι βέβαια αγαπημένα ούτως ή άλλως και τα δύο αλλά το αποτέλεσμα είναι θεϊκό! Αυτή η μαρμελάδα δίνει άψογο αποτέλεσμα σαν γέμιση σε γλυκιά τάρτα ή πάστα φλόρα ή σε βουτυρένια μπισκότα αλλά και με βούτυρο στο ψωμί ταιριάζει απίθανα. Αν αγαπάς κι εσύ την κολοκύθα και το άρωμα πορτοκαλιού, δοκίμασε αυτή τη μαρμελάδα οπωσδήποτε. Δεν έχεις παρά να ρίξεις τα υλικά στον κάδο και να προγραμματίσεις τη λειτουργία του θερμομίξ...
Υλικά: